Reklamı Geç
HABER DETAY
Isparta'nın İki Büyük Değeri Gül ve Davraz'ın Muhteşem Buluşması
Isparta'nın İki Büyük Değeri Gül ve Davraz'ın Muhteşem Buluşması
08 Haziran 2021 - Salı 17:43
ISPARTA

 

Isparta'nın İki Büyük Değeri Gül ve Davraz'ın Muhteşem Buluşması

 

     Dünyanın gül bahçesi  Isparta'nın her tarafında olduğu gibi hasat mevsiminin gelmesiyle Davraz Dağı eteklerinde de Gül Hasadı büyük bir heyecan ve tatlı bir telaşla devam ediyor.

      Türkiye  gül  yağı  üretiminde  ve  ticaretinde  dünyanın  en  önemli  merkezlerinden  birisi
durumundadır.  İlimizde  2020  yılı  TÜİK  verilerine  göre  33.175  dekar  alanda  yaklaşık  15.343  ton  gül çiçeği  üretilmektedir.  Ülkemizin  gül  üretiminin 84'i  İlimizde  gerçekleşmektedir.  Gülden  elde  edilen mamuller; gül yağı, gül suyu, gül konkreti, parfümeri ve gıda sanayinde değerlendirilmektedir.

      Isparta'nın bir diğer değeri, Akdeniz Bölgesinin hatta ülkemizin en önemli kış turizmi ve kayak
merkezlerinde  biri  olan  Davraz  Dağı  kayak  sezonundaki  misafirlerinden  sonra  eteklerindeki  Gül bahçelerinde de ziyaretçilerini bekliyor.

      Dağ ile Gülün bu eşsiz buluşmasına ev sahipliği yapan, Davraz Dağı eteklerinde kurulan ve kayak  ezonunda  kayakçılara  ve  ziyaretçilerine  özellikle  de  son  yıllarda  yapılan  yatırımlarla  konaklamadan yeme-içmeye,  kayak  malzemeleri  kiralamadan  yöresel  ürünlerin  satışına  kadar  birçok  hizmeti  sunan
Çobanisa köyü bulunmaktadır.

      Çobanisa  köyünde  genellikle  küçükbaş  hayvan  yetiştiriciliği  yapılmasına  rağmen  20-25  yıl öncesinden  yetiştirilmeye  başlanan  gül  yetiştiriciliği,  son  yıllarda  hayvancılığa  alternatif  olarak yaygınlaşmaktadır.

      Davraz da kayak sezonun bitiminden itibaren gül bahçelerine ziyaretçi sayısının artması ile hem kırsal turizme Dağ ve Gül gibi farklı bir konsept kazandırılmış hem de yöre insanı için alternatif bir gelir kaynağı olacaktır. Yüksek  rakımından dolayı diğer bölgelerden daha sonra gül hasadına başlanması da  ayrı bir önem arz etmektedir.

      Dünyanın Gül Bahçesi olarak anılan ve Dünya Gül Yağı üretimin 65'inin karşılandığı  Isparta
için kullanılan "Gül Bir Dalında Bir Isparta'da Güzel" sloganı, yeni kurulan gül bahçeleriyle bundan
böyle  "Gül Bir Dalında, Bir Isparta'da, Davraz Dağında Başka Bir Güzel" şeklinde söylenecek gibi
duruyor. 

      Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkileyen Covid-19 pandemisi dolayısıyla tüm sektörlerde olduğu  gibi  gül turizminde  de  ziyaretçi  sayısında  azalma  olmuş  olsa  da  gerek  aşılama  gerekse  alınan diğer tedbirlerle  ve  uygulanan  kontrollü  normalleşme  adımlarıyla  gül  bahçeleri  de  yine  eski  hareketli günlerine dönecektir.

 

Editör:Yalvacfm

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.