Reklamı Geç
HABER DETAY
Sonbahar Şap Aşılama Programı Başladı
Sonbahar Şap Aşılama Programı Başladı
16 Eylül 2021 - Perşembe 21:19
DİĞER

 

Sonbahar Şap Aşılama Programı Başladı

 

     İlimizde 2021 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı
kapsamında il genelinde başlatılan ve 15 Kasım 2021 tarihine devam edecek olan Sonbahar Şap Aşılama Programları uygulanmaya başlanmıştır

      Aşılama kapsamında tüm büyükbaş hayvancılık işletmeleri tek tek ziyaret edilerek şap hastalığına karşı koruyucu aşılama yapılacak aynı zamanda buzağılara küpe takılarak kayıt altına alınacaktır.
     Şap  Hastalığı,  eskiden  beri  bilinen,  ülkeler  arası  canlı  hayvan  ve  hayvansal  ürün  ticaretini olumsuz  yönde etkileyen,  büyük ekonomik  kayıplara  neden  olan, çift tırnaklı  hayvanların akut  ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.
     Bu  hastalığa  sığır,  manda,  koyun  keçi  domuzların  yanında  yabani  çift  tırnaklı  hayvanlarda duyarlıdır. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan,  yetiştiricilerimizin 2 aydan büyük bütün büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir.
     Sevk  edilecek  büyükbaş  hayvanlar  şap  hastalığına  karşı  son  12  ay  içerisinde  en  az  iki  kere aşılanmış  olması  ve  ikinci  aşılamanın  son  altı  ay  içinde  yapılmış  olması  gerekmektedir.  Şap  aşısının eksik  olması  durumunda  hayvanların  sevklerine müsaade  edilmeyecek  olup  veteriner  sağlık  raporu düzenlenmeyecektir.  Bu  nedenlerden  dolayı  Şap  aşısı  Hastalığa  karşı  mücadele  açısından,  hayvan sevkleri açısından ve buzağı desteklemesinden faydalana bilmek için büyük önem arz etmektedir.
     Ayrıca  5996  sayılı  Veteriner  Hizmetleri,  Bitki  Sağlığı,  Gıda  ve  Yem  Kanunu'nun  4.  maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup aksi yönde hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2021 yılı için işletme başına 15.203-TL idari para cezası uygulanması hükmü de yasada yer almaktadır.
     Aşılama Programları, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri koordinatörlüğünde Veteriner Hekim ve Vet. Sağ. Teknisyenlerince yürütülecektir.
     Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım  ve  Orman  Müdürlüklerine  müracaat  etmeleri  gerekmektedir.  Yetiştiricilerimiz  Şap  Aşılama Programına göstereceği ilgi İlimizde Şap Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır.
      Aşılama kampanyamız tüm yetiştiricilerimize hayırlı ve bereketli olsun

Editör:Yalvacfm

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.