Reklamı Geç
HABER DETAY
Gelincik Anaya Yılın ilk Karı Düştü
Sultan Dağları’nın 2.610 m yüksekliğindeki "Gelincik Ana" Dağı'na yılın ilk karı düştü.
24 Eylül 2021 - Cuma 16:36
DİĞER

 

Gelincik Anaya Yılın ilk Karı Düştü


Sultan Dağları’nın 2.610 m yüksekliğindeki "Gelincik Ana" dağına yılın ilk karı düştü.

 

Mevsimin ilk karı "Gelincik Ana" Dağı’na düştü. Bölgemizde son yılların en etkili kuraklığı yaşanırken Gelincik Ana Dağı’na yağan kar yüzleri güldürdü.   Uzun zamandan beri yaşanan kuraklık ekim dikim işini engellerken, Gece Gelincik Ana Dağı’na yağan kar sevinçle karşılandı. 

 


Gelincik Ana Efsanesi

         Hemen hemen her yerleşim yerinin, bir kişiye, duruma, mekâna ve olaylara bağlı olarak gerçekten olmuş gibi yıllarca kuşaktan kuşağa aktarılıp günümüze kadar gelmiş, gerçek veya gerçek üstü inandırıcılık özelliği taşıyan ve kültürümüzde önemli bir yer tutan efsaneleri vardır. Yalvaç’a bağlı Çamharman ile Yarıkkaya Köylerinde geçen gelincik ana efsanesi vardır. iki köyde geçen bu efsane daha çok Çamharman Köyünde aşağıdaki gibi anlatılmaktadır.  
      Çamharman ( Köstük) Köyü ile Yarıkkaya arasında bulunan ve Yarıkkaya sınırları içerisinde olan kayanın tepesinde gelincik ana mağarası bulunmaktadır. Bu Mağara hakkında yüzyıllar öncesine ait bir efsane anlatılmaktadır. Bu efsaneye göre olay şu şekilde gerçekleşir: günümüzde Çamharman Köyünde çok eski zamanlarda güzel mi güzel bir kız varmış. 
                                     
Talipleri çok olan bu kız, kendi köyünden bir gence âşık olur. Bu durumdan memnun olmayan kızın, anne ve babası kızı sevdiği gençten ayırarak komşu köyden zengin olan bir gence verirler. Sevdiği gençten uzaklaştırılan ve elinden bir şey gelmeyen kız yardım etmesi için sürekli Allaha yalvarmaktadır. Kaderine boyun eğerek babasının istediği kişiyle evlenmeye razı olur. Düğün hazırlıkları başlamıştır. 

Taşta Bulunan Ayak İzleri

         Komşu köyden gelen gelin alayı kızı evden ata bindirerek köylerine doğru yola çıkarlar. Kız istemeyerek gittiğinden, kendini bu durumdan kurtarması için sesli olarak sürekli dua etmektedir  Kızın gitmemek için sürekli dua ettiğini gören kayın valide ve kayın pederi kıza dönerek kızım böyle yapıp durma köyümüze karşı ayıp olur derler. Bu nedenle kızın; gelin olarak götürüleceği Yarıkkaya sınırları içerisinde bulunan yerin adı ayıp köyü olarak kalır. Kız atla giderken Çamharman Köyü çıkışında bulunan ve çam harmana ait olan ormandaki patika yolun kenarında dinlenmek için mola verirler. Gelin kız atından inerek hem dinlenir hem de gitmesini engellemesi için sürekli Allaha yalvarır.

Gelincik Dağı, Gelincik Dağı Diğer Rivayet - gelincik.gen.tr
           Gitme vakti gelince kız, dinlendiği yerde bulunan taşın üzerinden atına biner. Yalvarışları ve duaları Allah tarafından kabul edilir ve atla beraber üzerinde durduğu taş havalanarak Yarıkkaya sınırları içerisinde; eskiden ormanlık bir alanda bulunan mağaranın önünde durur. Gelin kız bu mağaraya girer girmez,  taş geri dönerek eski yerine konar. Gelin alayında bulunan atlılar taşın üzerindeki kızı takip ederek kızın götürüldüğü yeri tespit etmeye çalışsalar da taşın hızına ulaşamazlar ve kızın gittiği yeri göremezler. Taşın olduğu yere tekrar gidince taşın yerine döndüğünü ve taşta ayak iziyle atın nalının izi olduğunu görürler. Fakat kız ortalarda yoktur. Bir gün kızı bulmak amacıyla kızı aradıkları bölgeye yerleşerek burada yaşamaya başlarlar. Kızın gittiği günden sonra; gelin kızı bir daha kimse görmez. Köylüler uzun aramalar sonucunda mağarayı bulduklarında ellerinde lambalarla mağaranın içine girerler. 
         Mağaradan beş on metre kadar aşağıya indikten sora bir düzlüğe geçerler. Orada çıkan suyun, çıktığı yerden tekrar battığını görürler.  Suyun etrafının, daire şeklinde küçük çakıl taşlarıyla dolu olduğunu, akıntısı olmadığından etrafında bir metre çapında çamur olduğu görürler. Bu çamurun etrafında ayak izleri olduğunu ve bazen bu izlerin yok olduğunu gördüklerinden o günden sonra burayı kutsal bir yer olarak kabul ederler. Eğer çamuru bozan birisi olursa ertesi gün gittiklerinde orasının düzelirmiş. Bunu gelincik ananın yaptığına inanılır. Gelin kızın saklandığı mağaraya o günden sonra gelincik ana mağarası adı verilmiştir.  Mağarayı ziyaret eden bazı kişiler gelincik ananın hala yaşadığını ve ayak izlerini gördüklerini, bazıları da dar (zor)  durumda olan kişilere gelincik ananın göründüğünü söyler. Bu yüzden önemli bir işin veya isteğin olması için buraya adak adanmaktadır. Dileği gerçekleşenler buraya gelerek adaklarını yerine getirmektedirler (Ertürk,2012).
        Gelini atıyla beraber götürdüğüne inanılan taşın üzerindeki mevcut izlerin ise,  gelin kızın ayak izi ve atın ayak izi olduğuna inanılır ve taş halen Çamharman Köyü ormanında bulunmaktadır.(Fadime Öncü)

Editör:Yalvacfm

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.