Reklamı Geç
YAZARLAR
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
Mesut ÖZERDEN
11 Temmuz 2022 - Pazartesi 09:53

     KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II


     Kamyonlarda mutlaka muavin bulunur, şoförlük öğrenmek isteyenler yıllarca muavinlik yapar şoförlerin kamyonları kullanmak üzere kendilerine vermeleri için adeta yalvarırlardı. Uzun yollarda şoförler muavinine güveni gelince tenha yollarda özellikle geceleri aracı verir ve meslekte yetişmesini sağlardı. Şoförle muavini arasında güzel bağlar kurulur bazı şoförler muavinlerini kendi çocuklarından ayırmazdı. Muavinler ise şoförü usta diye baba yerine koyar hiç hatırını kırmazlardı. Yıllar geçip teknoloji geliştikçe kamyonlar gelişti ve daha sonraları ise yolcu nakli kesinlikle yasaklandı. Günümüze gelirsek kamyonlar TIR, lar teknoloji olarak çok gelişti. Eski şoförler ne var şimdi araba kullanmakta kamyonculuk bizim zamanımızdaydı araçlar eski, yollar kötüydü. Şimdi ise arabalar sanki uçak gibi yollar kaymak diye iç geçirmekteler. Kamyonculuk tutkudur. Araç ne kadar eski ne kadar zorlu olsa bile kamyona tutkun olan şoför aracıyla bütünleşmiştir. Şoförler kamyonlarını evlatları gibi sever yükünü indirdikten sonra güzelce yıkayıp her an yola çıkacak şekilde yük beklerlerdi.

     İlk araçların tümünde marş dinamosu olmadığı için mekanik olarak çalıştırılırdı. Uzunca bir demir kolla volantın döndürülmesi sağlanır aracın önünden sokulan kol adı verilen demir aparat volantı çevirir araç bu şekilde çalıştırılırdı. Elinde kol denen aparatla aracın önüne gelen muavin kolu hızla çevirir araç çalışınca hemen araca binerek yola çıkarlardı. Günümüzdeki gibi şoför koltuğuna oturup kontak anahtarını yerine takıp çevirerek aracı çalıştırmak yoktu. Şanzımanlar kara düzen denen karışık bir sistemliydi. Bir çok araçta şanjman karışır vites değişemediği için eğer şoför şanzımanda vites karışıklığını gideremezse araç hareket edemez büyük sıkıntı yaşatırdı. Her ne kadar zor olsa bile sürekli aynı sıkıntıyı yaşayan şoförler sanki tamirci gibi şanzımanı düzeltmeyi öğrenirdi. Şanzımanın diğer bir sıkıntısı ise dişliden çıkan kolun vitesi boşa alma durumuydu. Buna vites atma derlerdi. Arabada vites atma huyu varsa özellikle rampa iner veya çıkarken mutlaka vites kolunu tutarlar kol yerinden çıkıp şanzıman devre dışı kalmasın diye çaba harcarlardı. Rampa inerken vites atan arabayı durdurmak imkansız gibiydi. Bu nedenle birçok araç kaza yapmıştır. Vites kolunu tutmak muavinin işi idi. Muavin rampada Şoför söylemeden vites kolunu tutar rampa bitene kadar bırakmazdı. Bu konuda eskiler bir çok hikaye anlatır.

     Kamyonda teker sökmek ve tamir etmek için kazma lastik yaması ve mutlaka iyi bir pompanın olması gerekirdi. Lastikler pompa ile şişirilir bu görev muavinlere düşerdi. Şoför lastiği tamir eder muavin geri kalan işleri yapardı. Bulunması gerekken bir başka ihtiyaç ise bidonlarla su idi. Motor su kaynatır eksilen suyu takviye etmek gerekirdi. Motor arıza yapmaya başladığında çalışması değişir harrımm harrrıııım diye ses çıkarırdı. Eskilerin bahçelerin sulak ve güzel olan kısımlarına harım denirdi. Aracın çalışması değişince araç sahibine bir harım sattıracak diye konuşulurdu. Aracını tamir ettirebilmek için bahçesini, tarlasını, harımını  satan araç sahibi iyi para kazanınca yatırım amaçlı bağ, bahçe, harım alırdı. İstisnasız tüm kamyonlara isim verilirdi. Kamyona isim verilmedi ise araç sahibinin lakabı ile bilinirdi. Teknolojik gelişme ile uçak konforuna yaklaşan kamyonlar taşımacılıkta ülkemizde önemini halen korumaktadır.

 

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 11 Temmuz 2022  
şimdi artık şoförün aracın sahibi olduğu devirler geçti kapitalizim bunları da yuttu gerek otobüsler gerek kamyonlar artık şirketlerin şoförleri de ssk lı işcisi oldu


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0