Reklamı Geç
YAZARLAR
DİYETTE YAPILAN 10 HATA
Diyetisyen Simge SÜNER
07 Temmuz 2021 - Çarşamba 17:40

DİYETTE YAPILAN 10 HATA

 

Her şeyi tam yaptığınızı düşünüp kilo veremiyor musunuz ? Kilonuz gerçekten dirençli kiloda mı yoksa kilonuzu dirençli hale siz mi getirdiniz? Diyet sürecinde yapılan bir sürü hata var maalesef ve siz de bu hatalardan birini yapıyor olabilirsiniz. İşte diyette yapılan 10  hata : 
 
1- Kendinizi tam hazır hissetmeden diyete başlamak
Kendinizi hazır hissetmeden, etrafınızdaki kişilerin baskısı gibi sebeplerle diyete başlarsak maalesef ki diyetinizin olumsuz etkilenmesi çok yüksektir. Her zaman kendinize inanın, inanmak başarmanın yarısıdır.
 
2- Öğün Atlamak
Uzun süre vücudunuzu aç bırakmak kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden birisi olacaktır. Uzun süren açlıklar kan şekerinizde ani düşüşlere sebep olur ve tatlı ataklarınızın ya da atıştırma ihtiyacınızın önüne geçmeniz çok zorlaşır. Bu yüzden beslenmenize ara öğünler ekleyerek kan şekerinizi dengede tutmak en doğru yöntem olacaktır. 
 
3- Popüler diyetleri uygulamak
Hayat tarzınıza uygun olmayan, uzun süreli şok diyetler uygulamak metabolizmanızın yavaşlamasına neden olacaktır. Yaşam tarzınıza uygun olmayan diyetleri uygulamaktan her zaman kaçınmaya özen gösterin. 
 
4- Kahvaltıyı Atlamak
Güne en verimli şekilde başlamanızın yolu güzel bir kahvaltı yapmaktan geçer. Karbonhidrat, protein, yağ dengesi sağlanmış bir kahvaltı metabolizmayı canlı tutmanın en iyi yoludur. 
 
5- Sürekli Tartılmak
Diyet sürecinde belki de yapılan hatalardan en kritiği sürekli tartılma isteğidir. Sabah uyanınca tartıda gördüğünüz rakam ve gün ortasında tartıda gördüğünüz rakamın farklı çıkması çok olasıdır. Gün içinde tükettiğiniz su, çay, kahve, stres durumu, ödem miktarınızın gibi birçok faktör tartı sonucunuzu etkileyecektir. Haftada bir gün, aynı kıyafetlerle, aynı baskülde, sabah aç karına ve tuvalet ihtiyarcını gördükten sonra tartılmaktır.
 
6- Besinleri hızlı şekilde yiyip çiğnemeden yutmak 
Yediğimiz besinlerde doygunluk hissi ortalama 20 dakika sonra oluşmaktadır. Bu sebeple besinleri tüketirken güzel şekilde çiğneyip yemelisiniz. 
 
7- Bilinçsizce çay veya ilaç kullanmak
Bilinçsizce kullanılan ilaçlar ile karaciğer ve böbreğinize ciddi zararlara yol açabilirsiniz. Kilo verme ve sindirim sistemini aktive etmek adına kullanılan bitkilerin kısa vadede çözüm olurken uzun vadede kronik bağırsak tembelliklerine yol açtığı bilinmektedir; ayrıca kalın bağırsak kanserine neden olduğuna dair pek çok çalışma yürütülmektedir. Hayat tarzınıza uygun beslenme porgramları ile kalıcı kilo kaybı sağlamak en doğrusudur.
 
8- Yemek ile birlikte su tüketimi
Yemeklerden yaklaşık 20 dakika önce su tüketmek midenizde hacim kaplayacağı için daha kısa sürede doygunluğa ulaşmanıza destek olacaktır. Yemek ile su tüketmeniz ise mide kapasitenizde büyümeye yol açacaktır. 
 
9- Ekmeği hiç tüketmeyerek zayıflayacağına inanmak 
Ekmeği tamamen hayatından çıkaran kişilerde diyetin başarısız sonuçlanma olasılığı daha yüksektir. Ekmeği hayatından çıkarıp farklı karbonhidrat kaynaklarına yönelme çok daha fazla olur ve farkında olmadan karbonhidrattan gelen kalori alımını artırmış olurlar. Tam buğday/ tahıl ekmekler posa açısından çok zengindir ve besleyicidir. 
 
10- Diyette Yağı Kesmek
Yemeklere, salatalara hiç yağ eklememek, yağlı tohum kaynaklarına (badem, fındık, ceviz gibi ) yer vermemek yapılan hatalardan birisidir. Yağlar vücudumuzun hormonal yapısı için önemlidir, enerji sağlar. A,D,E ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir yağın yetersiz tüketimi söz konusu olduğunda bu vitaminlerin eksikliklerinin yol açtığı komplikasyonlarla karşı karşıya kalınacaktır ve kabızlık durumunuza da tetikleyecektir. 
 
 
 
                                                                                                            DYT. SİMGE SÜNER 
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
VÜCUTTAKİ ÖDEMİ AZALTMANIN YÖNTEMLERİ
0