İTFAİYE'DEN 'BACALARI TEMİZLETİN!' UYARISI
Haber
15 Ocak 2022 - Cumartesi 01:24
 
İTFAİYE'DEN 'BACALARI TEMİZLETİN!' UYARISI
İtfaiyeden vatandaşlara baca temizliği ve kombi bakımı uyarısı
İLANLAR Haberi
İTFAİYE'DEN 'BACALARI TEMİZLETİN!' UYARISI


     İTFAİYE'DEN 'BACALARI TEMİZLETİN!' UYARISI 

     İtfaiyeden vatandaşlara baca temizliği ve kombi bakımı uyarısı

 

     Yalvaç Belediyesi İtfaiye Müdürü Ahmet Murtaza AKSU, Yalvaç’ta her yıl ortalama yüzde 15 ile 20 arasında baca yangını meydana geldiğini belirterek, vatandaşları baca temizliği ve kombi bakımı konusunda uyardı.

     Yalvaç Belediyesi İtfaiye Müdürü Ahmet Murtaza AKSU, baca temizliği konusunda vatandaşları uyardı. "Haziran ve Eylül ayı arasında, havaların daha sıcak olduğu zaman bacaların temizlenmesinin faydası daha büyüktür. Bacanın içindeki kurumun en kuru olduğu dönemde yapılan temizlik daha olumlu neticeler verecektir" dedi.
     Can ve mal kaybına sebebiyet vermemek için zararın neresinden dönülürse kar olduğunu da sözlerine ekleyen Aksu, " Kombilerinde sobaların da mutlaka baca temizliğinin yapılması gerekiyor. Bunu yılda bir kez yapmak zaten yasal bir zorunluluktur aksi taktirde oluşabilecek yangınlardan doğan zararlara muhatap kalabilirler, böyle bir yasal zorunluluk da var. Onun için herkesin soba ve kombi bacalarını temizlemelerini, kombilerin bakımlarını ilgili ve yetkili firmalara yaptırmaları gerekir. Temizliğin birçok faydasını göreceklerdir, çünkü temizlenmeyen bacalardan dolayı özellikle sobalarda soba tepmesi dediğimiz zehirlenmeler olay vuku bulmaktadır. Bunu engellemek için önce hem kombi hem sobalarda bacayı temizlememiz ve sobayı da olması gereken şekliyle kurmamız, hatta sobayı yakarken de dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.


     Soba kurarken en fazla 2 dirsek kullanma konusunda da vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Aksu, şunları söyledi:

    "Sobayı kurarken boruları çok uzatmadan, en fazla 2 dirseklerle bacaya ulaştırmalarını tavsiye ediyoruz. Böylece sobanın içindeki yakıtın daha verimli yanmasını sağlayacaklardır. Sobanın içindeki yakıt tam yanmayınca içeride kalan gazlar ortama sızarak zehirlenmelere neden oluyor. Çünkü soba karbonmonoksit denilen kokusuz, renksiz, insanların zor hissedebileceği zehirli gaz ortaya çıkarıyor, buda baş ağrısı ve mide bulantısıyla kendini belli ediyor. Bu gibi durumlarla karşılaştıkları zaman mutlaka ilk önce pencereleri açıp ortamı havalandırmaları gerekiyor. Sobayı yakarken de üstten yakmalarını tavsiye ediyoruz çünkü soba alttan yakıldığı zaman üstte kalan yakıt malzemelerinden dolayı daha az ve daha geç yanacak ve zehirli gazlar ortama sızacaktır.

     Baca temizliği hayat kurtarır, ülkemizde yapılan istatistiklerde yüzde 20-25 oranında çıkan yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Baca yangınlarının daha doğrusu bütün yangınların sadece orada kalmayacağını ve başka yerlere sirayet edeceğini hepimiz biliyoruz. Buda büyük zararlara ve can kayıplarına sebebiyet verebilir onun için hassas davranılmasını istiyoruz. Bacaların nasıl temizleneceği ile ilgili bir tereddüt varsa İtfaiye Teşkilatımıza başvurabilirler.

     Kombi bakımı konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulunan Aksu, kombilerin bakımlarının da mutlaka yılda en az bir kez yapılması gerektiğini dile getirdi. Kombi bacalarının temizliğinin ve bakımlarının yetkili firmalar tarafından yapılmadığı takdirde beklenen verimin de alınmayacağına vurgu yapan Aksu, "Doğalgazdan meydana gelecek tehlikelerden korunmanın en kolay yöntemi kombinin bulunduğu yerde ki menfezdir. Bu menfezin herhangi bir nedenden dolayı kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Çünkü doğalgaz havadan hafif bir gaz olduğu için yukarıda birikir ve o menfezden dışarı çıkmaması durumunda zehirlenmelere neden olur. Bunun yanı sıra doğalgaz kokusuz bir gazdır ancak insanlara servis edilirken çürük sarımsak kokusuyla kokulandırılır ki bir kaçak durumunda hissedilebilsin. Bu kokunun alındığı takdirde ilk önce ortamı havalandırmalarını, doğalgaz vanasını ana giriş hattından kapatmaları, itfaiye ve doğalgaza haber vermeleri gerekiyor(112 nolu telefonu aramak)” diye konuştu.
Vatandaşların dikkat etmeleri gereken diğer hususlar ise şöyle sıralandı:

 

-    Sıvasız, hatalı inşa edilmiş bacaları kullanmayınız,
-    Kazan bacalarını müstakil olarak kullanınız, başka bir ısıtma aracı bacası bağlanmasına izin vermeyiniz,
-    Sobadan sıçrayabilecek kıvılcım tehlikesine karşı önlem alınız,
-    Tüp gazlarınızı ve doğalgaz yakılan ocak ve sobalarınızı sızıntılara karşı sık sık kontrol ediniz,
-    Mutlaka TSE belgeli sobalar kullanınız,
-    Sobanızı duvardan/bacadan en az 1 metre, en fazla 1,5 metre uzağa kurunuz,
-    Sobaları; kömür altta, odun, tahta vb. tutuşturucu malzemeler kömürün üstünde olacak şekilde yakınız,
-    Soba borusunu baca içine 10 cm’den fazla sokmayınız,
-    Soba bacalarını çatıdan en az bir metre yükseklikte ayarlayınız,
-    Soba bacalarını temizletiniz ve tıkalı olup-olmadığı mutlaka kontrol ediniz.
-    Sobalara çok fazla kömür atmayınız,
-    Odun ve kömürün dışında naylon, plastik, paçavra vs. yakmayınız,
-    Yatmadan önce kömürlü sobaların arka kısmındaki kelebeği kapatmayınız ve yatmadan önce söndürünüz.

Kaynak: Editör: Yalvacfm
Etiketler: İTFAİYE'DEN, 'BACALARI, TEMİZLETİN!', UYARISI, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı