Reklamı Geç
YAZARLAR
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
Mesut ÖZERDEN
06 Şubat 2022 - Pazar 23:09

 

AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI

 

Araçların az olduğu ve ulaşımın kısıtlı olduğu yıllarda Yalvaç’ın dışarı ile en büyük bağlantısı Akşehir olmuştur. Akşehir’in ulaşım yolu üzerinde olması ve trenle ulaşım imkanı olduğundan dolayı Yalvaç’tan dışarı gitmek isteyenler için ilk durak Akşehir olmuştu.
1924 yılında Michigan Üniversitesinin kazı çalışmaları sırasında çekilen fotoğraflarda Akşehir yolunun dar, virajlı ve rampaların çok dik olduğu görülmektedir. Uçurumların ne kadar derin olduğu ve en ufak bir hatanın ölümle sonuçlanabileceği görülmektedir. Akşehir’e inerken GEVUR UÇTUĞU denen kısmın yapımında çalışan mühendisin at arabası ile uçuruma yuvarlandığı ve öldüğü için yolun o bölümüne GEVUR UÇTUĞU adı verildiği söylenir. Kara yolunun yeterli olmadığından ve motorlu taşıtların çok çok az olduğu için Akşehir’e ulaşım Hisarardı üzerinden yani BELDEN yapılıyordu.

Askere gidecekler Akşehir’e gider ve trenle hangi ilde askerlik yapacaksa birliklerine ulaşırlardı. Teskere alan veya izne gelen asker ilk olarak Akşehir’e trenle gelir oradan yaya olarak Yalvaca ulaşırdı. Hisarardı köyü üzerinden Toroslara çıkılır ve dağdan Akşehir’e ulaşım sağlanırdı. Hızlı yürüyen ve yükü fazla olmayan bir insan altı saatte Akşehir’e yürüyerek ulaşabiliyordu. Günü birlik gidecek olanlar yaz günleri sabah erken saatte yola çıkıp gece geç saatte Yalvaca gelebiliyordu. Ancak genel olarak gidenler özellikle Kış günleri Handa yatıp işlerini bitirdikten sonra geri dönerlerdi.  Akşehir belinin yoğun çalıştığı yıllarda Yalvaçtan bakıldığında belirgin olarak görüldüğünü anlatırlar.

Yalvacın dışarı ile en büyük bağlantısı Akşehir olduğu için atlarla, eşeklerle hatta develerle bakkal eşyaları yükler taşınmıştır.1925 yılında kurulan deri işleme fabrikasında  (şirket) üretilen deriler hayvanlarla Akşehir’e taşınır oradan da Yalvaca ham deri ve deri işlerken kullanılacak malzemeler taşınırmış. Deri işleme fabrikasının kapanmasına en büyük etkenin kış günleri Akşehir’e olan ulaşımın zorluğu ve yapılamadığı gösterilir. Belin çok hikayesi  bulunmaktadır. Kimi eşkıyasını kimi ise soğuktan donup (buyup) ölenlerden bahseder. Dağın zirveye yakın kısmında DERBENT diye adlandırılan kısmında Jandarmanın beklediği yolda donan (buyan) olursa kurtarma çalışmaları yaptığı ve donarken buldukları insanları hayvan gübresi içerisine gömerek vücut ısısının normale dönmesini sağlamaya çalışmışlardır. Jandarmanın beklediği yıllarda derbent denilen alandaki bina derme çatmadır.

Her yıl   Akşehir belinde 10-15 kişinin donarak öldüğü ayrıca donma tehlikesi geçirenlerin çok olduğu anlatılır. Cankurtaran köyü olarak bilinen yörük köyü ise maddi yokluktan dolayı mümkün oldukça misafir kabul etmiyorlardı. Her gün onlarca kişiyi misafir etmek onların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak köylüler için zor gelmeye başlamıştı. Uzun yıllar Yalvacın Akşehir’e bağlantısını kuran bel yolu motorlu taşıtların gelişmesi Akşehir yolunun mümkün oldukça düzelmesi sonucu yolu kullanan kalmayınca kaybolmuştur.

 

 

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 14 Haziran 2022  
akşehirden şu anda yalvaça gelemiyorsunuz zira araç yok

ALİ ÜSTAY - 13 Haziran 2022  
şu anda akşehirden yalvaça araba yok duyurulur yalvaçın akşehir otogarında yazıhanesi yok sefer de yok

Yaşar KAHRAMAN - 08 Şubat 2022  
Yalvaç ımızın dışarıya açılan yolu sadece Akşehirle kalmamalı eskilerde bahsedilen Yalvaç; Çay yolu faaliyete geçirildi Antalya ve Ispartayı olaşımı kolaylaştırır ve sahada kestim olur fakat Yalvaç Sagır Çay yolu yetersiz resmen köy yolu Kışın kapanıyor çünkü karayolları sıtatüsüne almıyorlar çünkü ticaretyok oyüzden ilgilenen yok . Akşehir yolunu 10 seneyi aşkın birsende bitirildi yine yeterli degil her kesimi duble yol oması lazım veya tünel yapılması lazım Karadeniz bölgesinde dagları delik deşik yapmışlar her taraf ta tüneller duble yollar burası neden olmasın Gelendost Egridir ardı prerojeye alındı bakalım ne zaman gerçekleşecek


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0