Reklamı Geç
YAZARLAR
AYAKKABICILAR ARASTASI
Mesut ÖZERDEN
16 Ağustos 2021 - Pazartesi 00:00

AYAKKABICILAR ARASTASI

 

    Çarşılarda aynı işi yapan esnafın bulunduğu bölüme arasta adı verilir. Yalvaçta ayakkabıcılıkla uğraşan, bu mesleği icra edenler Hamidiye (yeni ) cami ile Devlethan (eski )cami arasında kalan bölümdeki dükkânlara toplanmışlar ve bu bölüme Ayakkabıcılar Arastası adı verilmiştir. Eskiden beri dericilikle uğraşılması ve Tabakhanenin varlığı ile bu mesleğe bağlı olarak ayakkabıcılık ta Yalvaç’ta köklü mesleklerdendir.

 

     Seri üretimin yaygınlaşmadığı dönemlerde kunduralar, ayakkabılar, mesler, çok eskilerde çarıklar kunduracı/ayakkabıcı esnafları tarafından elde dikilirdi. Ayakkabı satanlara kavaf denmekle beraber zamanla tüm ayakkabı işi yapanlar kavaf olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

 

       Kunduracılar/Ayakkabıcılar arastasında kavaf Akhasanoğlu, Kavaf Kirişoğlu yazılarını görenler vardır. 1940 larda çocuğunu bir meslek dalına vermek isteyenler için en geçerli mesleklerden bir tanesi ayakkabıcılık idi. İlkokulu bitiren veya okuldan ayrılan çocuk ustalık öğrensin diyerek bir ayakkabı ustasının yanına çırak verilirdi. Çırak ustasının yanında ustası ayakkabıcılığın hangi dalında imalat yapıyor ise o dalda usta olarak yetişirdi. Bu alanlar ayakkabıcılık ve mescilikti. Çarık ise çok gerilerde kalmıştı. Bazı ustalar ayakkabıcılıkta bazıları ise mescilikte yetişip usta olmuşlardır. Nedense her iki dalı birden  yapan usta yok gibiydi. Bu lakaplarda görülebilir. Mesci Avni, kunduracı Ziya, ayakkabıcı Hasan gibi.

 

       Ayakkabılar tamamen el emeği ile dikilirdi. Tabakhaneden alınan kösele ile ayakkabının tabanı yapılır, vidola, rugan deri ile ayakkabılar dikilirdi.

 

       Mesler kış ayları için giyilir diye bilinir ancak bazı insanlar yaz kış mes giyerdi. Soğuk kış günleri için mesciler tabanı kösele olan  mesleri özenle diker, mes siparişi verenleri defalarca provaya çağırıp belirli aşamalarda provasını yapardı. Bazı mesciler arastada adından söz ettirdiği için tercih edilirdi. Tercih edilen mesçilerde sıra alınır, meslerin kış gelmeden yetişmesi için çok önceden siparişler verilirdi.

 

      Ayakkabı diktirmek isteyen ayakkabıcıya gider ve ayakkabıcı karton üzerine ayağının ölçüsünü alır ve nasıl bir model istediğini sorup istediği modelde ayakkabıyı elde hazırlardı. Ayakkabıyı teslim etmeden önce defalarca prova yapılır, ayakkabının rahat olmasına özen gösterilirdi.

 

     Yalvaç’ta ayakkabıcıların ayakkabı/kundura, mescilerin mes imalatı yaptığı ve ayakkabıcılar arastası olarak bilinen bölüm günümüzde ayakkabı satıcılarının bulunduğu mekan olarak hizmet vermektedir. Az da olsa ayakkabıcılar arastasının yoğun olduğu günleri hatırlayanlar “burada ne çalışırdık, çekiç sesleri hiç susmazdı, ayakkabı siparişi verenler günlerce ayakkabılarının hazırlanmasını bekler, iş yetiştiremezdik” diye eski günleri yad etmekteler şimdi.

 

      Leblebiciler mahallesinden Sami YÖNTEMLİ mes imalatı yaptığını ve siparişleri yetiştirmek için sabahladığı günleri anlatıp “ah nerede eski günler” deyip özlemle arastayı adımlamakta. Seri üretimle yaygınlaşıp ayakkabı diktiren kalmayınca bir meslek dalı daha mazide yerini aldı. Çekiç seslerinin susmadığı, ustaların şakalarının bitmediği, çırakların iş çıkışı ne yapmak için fısıldaştıkları, öğle yemeklerini sefer tasları ile ustalarının evlerinden iş  yerine getirip neşe içerisinde yedikleri günler arastada bir hoş seda olarak kalmıştır.

 

    Her arastanın kendine ait bir kültürü vardı. Arastada sözü dinlenen bir büyük bulunur ne yapılacaksa arasta büyüğünün fikri sorulur uygulanmaya çalışılırdı. Bir iişlem yapılacaksa mutlaka danışmanlık görevini yapar tecrübesi ve ön görüsüyle herkesi yönlendirirdi.

 

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0