Reklamı Geç
YAZARLAR
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
Mesut ÖZERDEN
27 Mart 2022 - Pazar 23:12

       YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ  BİLİYOR MUYUZ?..

 

      Bazı şehirler yetiştirdikleri seçkin insanlarla tanınırlar. Konya deyince aklımıza Mevlana gelir. Bursa deyince Orhan Gazi, Akşehir deyince Nasrettin Hoca, Erzurum deyince Nene Hatun… Samsun deyince Atatürk gelir aklımıza. Daha başka şehirler de yetiştirdikleri seçkin insanlarla anılır. Geçmişten örnekler verdik ama günümüzde de değişik alanlarda yetişmiş kıymetli insanlar da kendi şehirleriyle özdeşleşmiş gibidir. Yine Bursa Ahmet Hamdi Tanpınar la anılır. Sivas deyince Yavuz Bülent Bakiler öne çıkar. Hatay Cemil Meriç’i hatırlatır. Kastamonu Rıfat Ilgaz’ı… Yine Akşehir Tarık Buğra’nın adını yaşatır. Aşık Veysel, Muhsin Yazıcıoğlu Sivas’la özdeştir. İbrahim Tatlıses Urfa’yı, Lale Ataman Muğla’yı çağrıştırır. Ve bu liste böyle uzayıp gider. Bize gelirsek;


     Yalvaç da birçok değer yetiştirmiş, milli ölçekte öne çıkarmış fakat nedense hiç birinden yeterince haberimiz olmamıştır. Sahiplenmeyince de kıymeti bilinmemiş gibi olmuştur, olmaktadır. Araştırmacı, yazar, şair, iş adamı, girişimci, siyasetçi, doktor, ilim adamı ve Yalvaç için çaba harcayan daha nice meslek erbabı... Size sorsam bizim için, Yalvaç için çalışan veya Yalvaç için değerli olan kimler var diye… Birçok kişi isim veremez haldeyiz bence.


      Değer deyince aklımıza zenginlik gelir, zenginlik de güzeldir güzel bir değerdir. Eğer Yalvaca faydası varsa… Sadece kendi cebine faydalı zengin varsa bu zenginlik kendisi içindir. Zenginin Yalvaç için çabası varsa asıl değer budur. Ancak kendine olunca ne kıymeti var.


      Bildiğiniz gibi yıllardır fotoğraf paylaşımı ile yapabildiğim kadar Yalvacı tanıtmak için çaba harcıyorum. Bir abi “bir de Yalvacın bürokratlarını sor” dedi. Yazdım/sordum yani, tek isim yazıldı, rahmetli Hilmi SABUNCU yazıldı. Başka yok. Acaba neden böyle diye merak ettim. Yaptığım araştırma sonucu belirli noktaya gelmiş Yalvaçlı kim varsa hepsini küstürmüşüz. Doktorunu, siyasetçisini, hizmet üreteni, önde gideni, adımız duyuranı kim varsa yaptığına pişman etmişiz.


     Tabakhanede çalıştığım yıllarda bir esnaf ‘’BİR YALVAÇLININ OLDUĞU YER AZ, İKİ YALVAÇLININ OLDUĞU YER ÇOK’’ demişti. İlk anda tam anlayamamıştım nasıl olduğunu… Açıklamasını da sorunca öğrendim ki “bizde çekememezlik var bu nedenle” diye açıklamada bulundu. Bu yazımda sanat edebiyat alanında parlayan yıldızlarımıza dikkat çekmek istiyorum. Diğerlerine de inşallah sıra gelecek.


     ALLAH rahmet eylesin, yakın bir geçmişte rahmetlik olan Yusuf Bilge BÜYÜKBOYACI’nın yaptığı çalışmaları, araştırmaları, kitapları hakkında bilgi sahibi olan kaç kişi var? Kimler Yalvacın adını duyurma çabası ile ‘’ERGENEKON YALVAÇTIR’’ diye yaptığı tarih araştırmalarından haberdardır. Arkasında bıraktığı yirmi kitaplık külliyatı kaçımız gördü? Yalvaç için büyük bir değerdi, kıymetini bilemedik. Şimdi arasak da bulamayız.


      Nazif KURUCU önemli bir bürokrattı. Aynı zamanda kültür adamı... Yalvaçla ilgili kitapları, araştırmaları bulunmakta. Kaçımız hakkında bilgi sahibiyiz. Bir çok Yalvaç anısının yer aldığı, Yalvaç’ın yaşadığı önemli olayların anlatıldığı YALVAÇ ÖZLEMİ kitabını kimler biliyor. Kırklı Ellili yılların Yalvacının anlatıldığı, gelenek görenek ve unutulmuş birçok bilginin olduğu kitap okumaya değer. Nazif Kurucu da bizim için önemli bir değer.


      Yalvaç’lı Şair yazar Mahmut TOPBAŞLI’nın bu ay içinde, “100. yıl marşı şiir yarışması”nın birinci etabında 2500 şiir arasında ilk 100 arasına girdiğini kaçımız biliyoruz? Yazmış olduğu Yalvaç’ı anlatan ilk roman olma özelliğindeki ERTUĞRULUN DEDESİ (CAN BORCU) kitabından kaçımızın haberi var, kaçımız okudu? Bunun yanı sıra yazmış olduğu çok sayıda çocuk hikâyelerinden ve çocuk kitaplarından kimlerin bilgisi var… Kendi yaşıtları hariç kaç kişi tanımakta şairimizi.


     İş adamı/kültür eğitim sevdalısı Mustafa BÜYÜKKUTLU Yalvaç için bir şeyler yapmaya gayret ediyor. Yaptırıp üniversiteye bıraktığı okul, huzur evi ve eşi adına yapılan rehabilitasyon merkezi… Kaç kişi bilir nedir, kimdir, ne yapar, nerede yaşar ve Yalvaç için neler düşünür? Farkında mıyız, kıymetini biliyor muyuz?


      Emekli astsubay Yücel KURUCU da şair, birçok şiiri var. Ülke çapında ödül almış şiiri bulunan Yücel KURUCU’yu kimler biliyor.? Bir çok şiir kitabında (Antoloji) şiirleri bulunmakta, kimler bir tanesini olsun okudu. Ödül almış olduğu KANLI DESTAN şiirini Yüksekokulda 18 Mart şehitleri anma gününde okumuştu. Youtubeye attım, baktım ki izlenme sayısı 325 ne acı değil mi?..


      Daha kimler kimler var… İlim adamı, araştırmacı, edebiyatçı, müzisyen, yorumcu kimler. Ama bu yazı edebiyatçıları konu seçmişti. Başta Yalvaç Ural büyüğümüz. Zafer Karaer Hocamız (Yazarlık yönüyle)…


       Yalvaç için bir konu üzerinde araştırma yaparken bilgi istediklerim, sürekli bana Yalvaçlı olmayan bir öğretmenin ismini verdiler ve onunla irtibata geçmemi ve bilgilerinden faydalanmam önerildi. Osmanlıca ve Arapça bildiği için eski eserlerdeki bilgileri okuyup anlayabilmektedir. İsminin yazılmasını istemediği için yazmıyorum. Bir gün rastladım “hocam bazı konularda bana bilgi verebilir misiniz?” dediğimde “bilgi veririm ancak evrak, yazı vermem ben anlatırım sen ne kadar anlayabilirsen” dedi. “Hocam ne kadarını aklımda tutabilirim” dediğimde ise şunu söyledi: “Yalvaç için uğraşmaya değmez, gün gelir sende anlarsın” demişti. Sebep sorunca, kısaca “yaptığım uğraştığım araştırmaları alıp kendi çalışması gibi paylaşan benim emeklerimi çalanlardan dolayı kimseye vermiyorum” dedi. “Hocam çok emek harcamışsınız, siz  bilgileri vermezseniz emekleriniz boşa gider” dediğimde “olsun Yalvaçlı kıymet bilmez zaten” demişti.


       Niçin insan değerlerimizi küstürmek için uğraşıyoruz. Niçin onları fark edip ,kazanıp Yalvaç için  çalışmak  yönünde teşvik etmiyoruz. Niçin Yalvaç adına çalışan insanlara destek olacağımız yerde köstek olmak için uğraş veriyoruz. Hadi köstek demeyelim de değer bilmemek olsun. Bize ne kazandırıyor bu tutumumuz, hiçbir şey kazandırmaz, kıymetli insanların şevki kırılır, hevesi kaçar, bizden uzaklaşır ve bizler de olduğumuz yerde sayarız.

 

 

Adınız
Yorumunuz
Mehmet kitapci - 02 Nisan 2022  
Yazınızda güzel tespitler var. Ayrıca ilimde sanatta siyasette vb konularda bir yerlerde gelmiş insanları maalesef tanımadık tanıtmadık.onun icinde sagken de ölünce hakkı olan değeri veremedik. Mesela belediyeler sokaklara parklara o şehrin değerlerinin adını verir. Şu da ayrıca söylenebilir.bu tür yazılar hazırlayanlar oldu mu yazizi hazirladiarinda yayinlayabilecekleri yayın organlarına mi. Mesela tekin bey yalvac da belediye başkanlığı yapanlar hakkinda uygun yerlere plaket koydu güzel bir kadirşinaslıktı. Sosyal olaylarda doğru tek ve kesin değil. Geçende mali müşavir oğlumla sohbet ederken dedi ki baba artık matematikte bile iki kere iki dört etmiyor dedi mali müşagözüyle uyle

Ali Demirağaç - 29 Mart 2022  
Tebrikler başarılar diliyorum Nuri Köstüklü hocamız Celalettin Cerrah Erkan mumcu ve daha vardır Biz Yalvaç LILAR olarak suyumuz soguk hemen uyum saglayamayız yogurdu ufleyerek yeriz ilmi siyaseti fazla bilmeyiz hemen kızlarız kolay gelsin güzel insan

Hasan Ali Türkarslan - 29 Mart 2022  
Mevlüt Karaoğlan. Yalvaç Ağzı ve Folkloru kitabını yazdı. Kıymetli bir eser.

Şükran bayhan - 29 Mart 2022  
Ben bir yalvaçlı olarak sizlerin böyle önem taşıyan konulara yer verdiğiniz için teşekkür ederim mesela yalvaç ilk dokuma fabrikasını kim kurmuş sanat yönlerinden araştrır Sanız çok seviniriz


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0