Reklamı Geç
YAZARLAR
RAMPALI ÇARŞI
Mesut ÖZERDEN
08 Kasım 2021 - Pazartesi 01:23

RAMPALI ÇARŞI

 

Yalvaç'ın tarihi alanlarından HAN yıkıldıktan sonra yerine toplamda 7 kat olan rampalı çarşı yapıldı. İki kat bodrum beş kat toprak üzerindedir. Güney cephede iki diğer yönlerde ise birer kapı mevcuttur. Batı cephedeki kapıdan girilince karşınıza merdivenler ve sağda bir asansör bulunmaktadır. Kapı girişinden sonra sahanlık tabir edilen kısma gelince ise sola doğru kıvrılarak  yükselir. Bu şekilde  merdiven basamakları çıkmadan terasa kadar çıkabilirsiniz. Merdivenlerden  doğu ve batı yönünde  katlara geçiş yapılmaktadır. Orta boşluktaki çatıdaki açık alan uzay çatı ile kapatılmış on yıl önceki aşırı rüzgarda çatıyı kaplayan plastiklerden bazıları kırılmıştı. Daha sonra tamirleri yapılarak çatıdan yağmur suyu girmesi önlenmişti. Yükseklerden bakınca Rampalı Çarşı binası  Yalvaç'ın belirleyici noktalarından birisidir.

 

Bina yapım aşamasında ön cephede kalan iş yerleri satışa çıkarıldı ve bir çok iş yeri şahıslara satıldı..1997 yılında tam olarak faaliyete geçen çarşı büyük oranda doldu. Ancak kısa süre sonra zemin kat hariç yavaş yavaş iş yerleri terk edildi. İş yerleri büro olarak kullanılmayacak diye söylenmesine rağmen günümüzde zemin kat harici tümü büro olarak faaliyet göstermektedir.1997 yılında faaliyet başlayınca iş yerlerini alanlar çalışan kişiler ise kendi mesleklerine göre iş yapmaya başladı. Diğerleri ise kiraya verilerek çarşı doldu. Bodrum katlarda kafeler ve belediye personeli için kurulan gıda ürünlerinin satıldığı kooperatif bulunmaktaydı. Üst katlara çıkarken genelde giyim ürünlerinin satıldığı konfeksiyoncular bulunmaktaydı. En üst katta ise bir süre düğün salonu olarak kullanılacak olan kafe bulunmaktaydı. Bazı özel günlerde buluşma alanı olarak kullanılan bu alanda özel günlerin kutlandığı olmuştur. Yüksekokulumuzun fotoğrafları karıştırırken 2002 de teras da  Yüksekokulumuza gelen misafirlere verilen kahvaltı fotoğraflarını görünce ayrıca katıldığım düğünleri hatırladım.

 

İlk faaliyete geçtiği yıllarda gerek meraktan gerekse bazı Yalvaçta az bulunan ürünlerin satıldığı iş yerleri çarşıda olunca  hareketlilik bulunmaktaydı. Daha sonraları ise meraklarını giderenler azalınca çarşı  yavaş yavaş terk edilmeye başladı.2005 yılından itibaren ise rampalı çarşı zemin kat hariç tam olarak büroların bulunduğu bir mekan oldu.

 

Günümüzde ise zemin katta kuzeybatı yönünde Eczane  yanında  tüpçü ve onun yanında ise giysi satan bir iş yeri vardır. Ortada batı cephesi giriş kapısı solunda boş bir iş yeri yanında ise inşaat malzemesi satışı yapan iş yerinin yanında gümüşçü ,gümüşçünün yanında kuzeybatı yönünde köşede  ise kasap hizmet veriyor .Kasabın yanında konfeksiyoncu kuzey yönündeki tek kapı ve kapının solunda ise bir başka konfeksiyoncu bulunuyor.. Doğu cephede  ise konfeksiyoncunun  yanında kahvehane çarşı esnafına ve civardaki iş yerlerine hizmet veriyor. Diğer katlarda ise  muhasebeciler, avukat, bilgisayarcı, otobüs yazıhanesi, iki adet kahvehane ile hizmet vermeye devam ediyor. Zemin kattaki belediye personeli adına kurulan kooperatif kapandıktan sonra market alışverişi için gelenlerde olmadığı için boş  beklemektedir.

 

Yalvaç'ın merkezdeki iş alanlarından birisi olan Rampalı Çarşı için neler söylesek bilmiyorum. Tek söyleyebileceğim tekrar canlanması dileğidir.

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 11 Haziran 2022  
zaten yapılışı ve mimarisi bir facia yalvaçta rampalı çarşıya ne gerek vardı yapılan bir ucube

Atsız - 12 Kasım 2021  
Mesut Bey iyi günler diliyorum. Yalvacımıza dair yazdığınız yazıları dikkatle takip ediyoruz. Teşekkür ederiz.


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0