Reklamı Geç
YAZARLAR
TABAKHANE
Mesut ÖZERDEN
10 Mayıs 2021 - Pazartesi 04:02

DALDAN DALA

TABAKHANE

     Dünyaya gözümü açıp aklımın ermeye başladığı zamandan itibaren dericilikle tanışmış olduğum tanıyanlarınızın malumudur. Bunun için bu yazımız tabakhane ile ilgili olsun. Üstelik konu ile alakalı kitabımın yayını henüz gerçekleşmiş, dumanı üstünde tüterken daha keyifli olabilir.

     Yalvaç için Tabakhane dediğinde herkesin aklına bir meslek ve geniş bir iş alanı gelir. Yalvaçlı olup Tabakhaneden yolu geçmeyen yok gibidir. Çok uzun yıllar Yalvacın gelir kapısı yönünden lokomotifi olan tabakhane, halen daha en fazla gelir getiren meslek dalıdır. Tabakhane ile ilgim yok diyebilecek Yalvaçlı yok gibidir.  Atadan deden de olsa mutlaka bir bağlantısı vardır. Çünkü Yalvaç’ta dericilik asırlardır yapılmaktadır.

     Tabaklar mahallesinin 1520 yılındaki kayıtlarda “Tabaklar mahalle” olarak geçtiğini  araştırma yapan Prof. Dr. Nuri KÖSTÜKLÜ belirtmektedir. Çalışılan mesleklerden mahalle isimleri alındığını bu nedenle de Tabaklar Mahallesinde dericilik yapıldığını kitaplarında yazmıştır. Şu anki bulunduğu alana hangi yılda geldiği konusunda kayıt olmadığından  kaç yıldır bu alanda dericilik yapıldığı belirsizdir. Şu anki alan Yalvacın merkezinde kaldığı için 1994 yılında kurulan dericilik kooperatifi ile Isparta yoluna 24 adet iş yeri yapılmaya başlanmış ve 2014 yılında tamamlanarak işyeri olan esnaf taşınmaya başlamıştır. Ancak  arıtma olmadığından dolayı deri işleme  dolaplarının kurulmasına izin verilmemiş bu nedenle merkezde kalan işyerlerinde çalışmaya devam etmek zorunda kalmışlardır. Çevre Bakanlığının yapmış olduğu kontrollerde çevreye zarar verdiği gerekçesiyle deri işleme dolaplarının kullanıma izin verilmemiş ve kullanıldığı takdirde ceza uygulanacağı konusunda tebligatlar iş yeri olan tüm esnafa bildirilmiştir. Uyarı alan esnaf ise ceza yememek için deri işleme dolaplarını hurdaya ayırarak kullanımdan çıkarmıştır.

     Tabakhanede uzun yıllar kösele ve çırçır rolesi üretimi yapılmış olup 2000 yılında kösele imalatının son bulması üzerine günümüzde ağırlıklı olarak üretim çırçır rolesine yoğunlaşmış olarak yapılmaktadır. Ülkemizde gerekli olan çırçır role ihtiyacının büyük bölümü Yalvaç’tan karşılanmaktadır. Deri imalatı yapan birkaç esnaf ise astar, deri süs eşyalarında kullanılan vaketa çalışmaktadır. Deri süs eşyası olarak günümüzde Yalvaç’ta dört esnaf imalat yapmaktadır. İmalat yapan esnaf kemer, cüzdan, çanta ağırlıkta olmak üzere değişik ürünler imal etmektedirler.

     Tabakhanede kösele işlentisi yapıldığı dönemlerde öğütülen doğal palamut kullanılırdı. Üretim şekli değişip üretilen ürün çeşitliliği artınca kimyasallar kullanılmaya başlamıştır. Deri işlentisinde kullanılan kireç ve zırnık yoğunlukta olmak kaydıyla asitler, boyalar, gübreler kullanılır. Kullanılan malzeme artıkları arıtma olmadığından doğaya bırakılınca çevre kirliliğine sebebiyet verdiği düşüncesi ile deri üretimi kısıtlanmıştır. Tabakhane esnafı yarı mamül derileri, işlentisini tamamlayıp günü kurtarmaya gayret etmektedir. Yalvaç tabakhane esnafı merkezde kalan işyerlerinde sonu belirsiz şekilde beklemektedir. Isparta yolundaki işyerleri nde ise sadece çırçır rolesi üretimi yapılmaktadır.

     Tabakhane Yalvaç için büyük değerdir. Bu nedenle destek olunarak  Yalvaç ekonomisinin lokomotifi olması yeniden sağlanmalıdır. Bu konuya yeniden devam edebileceğimizi düşünüp tadında bırakalım. İyi okumalar…

Mesut ÖZERDEN

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 13 Haziran 2022  
Herkes orada çırak olmuş şimdi ne mümkün


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
DALDAN DALA
0