Reklamı Geç
YAZARLAR
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
Mesut ÖZERDEN
27 Haziran 2022 - Pazartesi 00:42

     BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU 


      Yalvaç'ın içtiği kullandığı suyu binlerce yıldır Sultan dağlarından gelmektedir. Romalıların yaşadığı Pisidia antik kentteki kullanılan su devamla günümüzde Cumhuriyet Yalvaç’ında    kullanılmaktadır.


       Yalvaç’ın sembolleri arasında su kemerleri bulunmaktadır. Su kemerleri Pisidia  Antiocheia’da kullanılan suları kente taşımışlardır. Su kemerlerinin üzerinde kanallar bulunmakta ve bu kanallar sayesinde Sultan dağlarından doğan sular kente ulaşmaktaydı. Antik kentteki çeşme olarak kuzey doğuda bulunan kısım suyun kente dağıldığı bölümdür. Bahçe sulamasında kullanılmak üzere yapılan Hisarardı göletine su çıktığından gelen suyun taşınması için  1992 yılında 120 metrelik tünel kazıldı.  Bir nedenle tünele girdiğimde tünelin tabanına rastlayan bir noktada bir metre kare şeklinde taştan oyulmuş bir tünel gördüm. Kanalı yapan firmanın mühendisine bu tünel nedir diye sorduğumda Romalıların kullandıkları suyu Antik kente taşımak amacı ile açılmış tünel olduğunu anlattı. Dağdan çıkan su belirli bir mesafe sonrası bu taş tünele girmiş tünel bitiminde ise kente yaklaşık 3 kilometre öncesinde su kemerleri vasıtasıyla Pisidia Antiocheia’ya taşınmıştır. Su kemerleri belirli bölümlerde iki, üç katlı yapılmıştır. En az ikibin yıl önceki mühendislik harikası diyebiliriz. Su kemerleri üzerindeki birleşim noktalarındaki küçük çıkıntılar ise suyla gelen çakılların, artıkların çökerek çeşmeye ulaşmasını engellemek içindir.


     Sultan dağlarında suyun çıktığı bölüme su çıktığı mevkii denir. Yanık dam, kuzu yatağı ve bel dibi mevkilerinden akarak Hisarardı deresine dökülür. Bu dere devam ederek Yalvacın ortasından geçen ve sel çayı olarak adlandırılan dereden geçerek devamla Eğirdir gölüne kadar uzanır. Binlerce yıldır Yalvacın kullanım ve bahçe sulama su ihtiyacı buradan karşılanmaktadır. Su hayat denir Yalvaca ve Hisarardı köyüne buradan çıkan su hayat vermektedir. Su çıktığı denilen noktadan çıkan su kullanım için borularla Yalvaca ve Hisarardı’na  taşınmaktadır. Hisarardı göleti faaliyete geçmeden önce kullanım suyu olarak borularla alınan sulardan fazla olan kısmı dereye dökülmekte ve  yaz aylarında dönüşümlü olarak Yalvaç ve Hisarardı köyünün bahçe sulamasında kullanılmaktaydı. Bir hafta Yalvaca bir hafta ise Hisarardı bahçelerine akardı. Gölet faaliyete geçince su çıktığından çıkarak fazla olan sular sadece sulama için Hisarar’dın köyünde kullanılmaktadır. Yalvacın bahçe sulama ihtiyacını ise gölet karşılamaktadır. Dağdan çıkan suyun  paylaşımı konusunda Hisarardı ile itilafa düşen Yalvaç  Belediyesi mahkemeye başvurarak ölçümler yapılmış ve mahkeme  kararıyla paylaşımda oran belirlenmesi sağlanmıştır.. Ancak aradan geçen uzun yıllar sonucu    Hisarardı köyünün nüfusu azalırken Yalvacın nüfusu ise artmıştır. Nüfus artışı nedeniyle yaz aylarında Yalvaçta su sıkıntıları başlamıştır. Özellikle son yıllardaki kuraklık sebebi ile suyun debisi düşmüş bu nedenle sıkıntı boyutu büyümüştür. Antik kentte şahin tepesi olarak adlandırılan mevkideki su deposu çok uzun yıllar Yalvaca hizmet etmiştir. Gelişmeler sonucu Yalvaca gelen su yetersiz kaldığı için  1985 yılında alt yapının yenilenmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Hisarardı su  çıktığından gelen borular yenilenmiş  Agustus tapınağının güney batı yönündeki bölüme yapılan yeni su deposuna bağlanmıştır. Alt yapı değişikliği sırasında Su depolarından itibaren yeni kanallar kazılmış ve borular döşenmiştir. 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 12 Temmuz 2022  
YALVAÇIN SUYU HER MAHALLEYE HER EVE HER BAHÇEYE TA SOFULAR SALIRA KADAR AKARDI HEPSİ MAHVOLDU NE BAĞ KALDI NE BAHÇIVAN BUNUNLA DA BAHÇELERİ ARSA YAPTIK APARTMANLAR OLDU DİYE ÖVÜNÜYORLAR

ALİ ÜSTAY - 03 Temmuz 2022  
osmanlıda ve öncesinde halka hizmet eden böyle eserler görememekteyiz ama romalılarda görmekteyiz örneğin adana taşköprü halen faaldir


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0