Reklamı Geç
YAZARLAR
ÇINARALTI
Mesut ÖZERDEN
17 Mayıs 2021 - Pazartesi 00:01

 

      ÇINARALTI

      Yalvaç deyince aklınız ilk gelen şey nedir desem, oy birliğiyle ÇINAR dersiniz. Çünkü Çınaraltı  Yalvacımızın simge yerlerindendir. En az 800 yıllık Çınar ağacı etrafında Yalvaçlının buluşma noktasıdır. Çınaraltı kahvehanelerin yoğun olduğu ve birçok etkinliğin yapıldığı merkezdir. 100 yıl öncesinden gözlemlemeye başlarsak genelde kahvehane olmakla birlikte kıble yönünde evler ve Emir Ahmet türbesi bulunmaktadır. Çınar ağacının Kuzeybatı cephesinde 5 metre yanında su kuyusu bulunmaktadır. İçme sularının şebeke halinde dağıtılmayıp kuyulardan temin edildiği yıllarda kuyu faal olarak işlevini sürdürmüştür. Alan dikdörtgen bir şekildedir. Uzunluk olarak doğu batı yönü daha fazladır.
     Çınaraltı Emir Ahmet Türbesi ile özdeşleşmiş olsa da 1940 lı yıllarda Türbe bulunduğu alandan kaldırılarak Kızılca mezarlığına defnedilmiştir. Emir Ahmet hakkında Kurtuluş savaşı zamanında anlatılan rivayetler bulunmaktadır. Emir Ahmet türbesi 1995 yılında yeniden düzenlenip türbe haline ziyarete açılmış ve uzun yıllar sonra 2019 yılı Kasım ayında tapusu kendisinde olan kişi büro olarak kullanmak üzere  Emir Ahmet’in mezarı tekrar Kızılca mezarlığına taşınmıştır. 
     1924 yılında Michagen Üniversitesi Antik kentte kazı yapmış ve Birçok Yalvaç fotoğrafı arşivlemiştir. Bunların arasında Çınaraltı fotoğrafları da bulunmaktadır. Bu fotoğraflardan günümüze kadar olan değişim izlenebilmektedir. 1924 yılında bile bir çok Kahvehane olduğu görülmekte… 
     1992 yılında Antalya Koruma Kurulu tarafından Çınar ağacı tescillenerek koruma altına alınmıştır. 1994 yılına kadar doğu batı yönünde yol geçerken yapılan  alan düzenlemesi ile yol kapatılmıştır. 
     Çınaraltında 1948 yılından itibaren berberlik yapmakta olan Garipoğlu berber salonu üçüncü kuşak berberlik mesleğini sürdürmektedir. 1950 yıllarında bulunan hamam yıkılarak yerine yapılan binadaki Sinema salonu Çınar sineması adı altında çok uzun yıllar hizmet vermiştir. Televizyonlar ve videoların yaygınlaşması sonucu sinema, Yalvaç tarihindeki yerini almıştır. Son düzenleme ile Çınaraltında bulunan işyerlerinin tümünün dış çerçeveleri aynı model olarak düzenlenmiş düzgün bir görüntü verilmek istenmiştir.
     Çınaraltı Yalvaçlının buluşma noktasıdır. Misafirlerini ağırladığı ve bir çok etkinliğin yapıldığı alandır. Yalvaçlı arasında Yalvaca gelen misafirler için “Çınaraltına gitmediysen Yalvaca geldim diyemezsin” diye bir söz vardır. Bu nedenle gelen misafirler mutlaka çınaraltını ziyaret eder ve mevsimine göre kış günü ise çayını, kahvesini yaz günü ise Yalvaç yoğurdundan yapılma ayranını içer, güzel hatıralarla geri döner. Her hangi bir nedenle yolu Yalvaca düşmüş olanların Yalvaçlı gördüklerinde sordukları ilk soru koca ağaç duruyor mudur. Yalvaçlının buluşma noktası derken her durumda Çınaraltı önemlidir. İş yaptıracaksın işçimi arıyorsun bulabileceğin yer Çınaraltıdır. Sohbet mi istedin arkadaş bulup sohbet edebileceğin yer Çınaraltıdır. Birisini mi aradın bulabileceğin yer Çınaraltıdır. Bayramlaşma mı var mekan Çınaraltıdır. Partiden yetkili mi geldi gideceğin yer Çınaraltıdır. Seyyar satıcı mı geldi uğrayıp satış yapacağı yer Çınaraltıdır. Festival mi yapıldı mutlaka bir etkinliğin yapılacağı yer Çınaraltıdır. Çınaraltında çok hatıralar saklıdır. Yalvaçlı olup ta Çınaraltında anısı olmayan yok gibidir. 2000 li yıların başına kadar bayanların önünden dahi geçemediği Çınaraltı daha sonra Bayanların da rahatlıkla oturarak çayını kahvesini içip tavla oynayabildiği mekan olmuştur. İlk zamanlarda ne kadar garip görülse de alışılan bir durum olmuştur. Yine de iyi mi oldu kötü mü diye farklı fikirler tartışılmaktadır. 
     Yıllardır kahvehane çalıştıranlar arasında tatlı bir rekabet vardır. Müşterisine nasıl hizmet verirsem memnuniyet kazanabilirim düşüncesi ile ikram çeşitliliği yapılmaktadır. Bir kahvehaneye oturduğunda garson elinde kolonya ile ikramda bulunurken bir diğerinde patlamış mısır küçük bir kabın içerisinde masaya ikram olarak sunulmaktadır. Kısacası Yalvaç denince akla hemen Çınaraltı gelir. Güzel günlerde serbestçe Çınaraltında buluşmak sohbet etmek üzere…

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
TABAKHANE
DALDAN DALA
0