Reklamı Geç
YAZARLAR
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
Mesut ÖZERDEN
11 Ekim 2021 - Pazartesi 00:08

KIŞ HAZRLIKLARI III   ODUN HAZIRLIĞI 

 

 

     Her ailenin bahçesi bağı vardı. Kış hazırlıklarında odun başlı başına sıkıntıydı .Kış yaklaşırken bahçelerden kuruyan ve kesilmesi gereken ağaçlar kesilip evlerin hayadına taşınır burada bıçkılarla bölünerek kütük haline getirilir sonrası ise kazmalarla sobalarda yanacak  şekilde   kırılarak depolanırdı. Bağı bahçesi olmayanlar ise başkalarından odun alır evlerinde istiflerdi. Belediye ise ormandan odun alır aldığı odunları satışa sunar vatandaşın ihtiyacı görülürdü. Özel odun satanlarında olduğu yıllarda bir çok insan odun kırmakla geçimini sağlardı. Ellerinde büyük kazmalar odunların içerisine çakarak ayrılmasını sağlayan kamalar ve kamaları oduna çakmakta kullandıkları balyozla görebilirdiniz. Çok kişi odun kırdırdığı için sıra ile gider kış boyunca hiç boş kalmazlardı. Bağ bozumu olduğunda omçalar budanır ve bir kısmı Pekmez kaynatmada kullanılırken bir kısmı ise sobada yakmak için ayrılırdı. Yapraklar dökülüp ağaçların budama ve kesilmeye başladığı aylarda her evin önünde yelenen ağaç dalları yığın halinde durur sonrası ise bunları bölme (çilpi kıyma)ya gelirdi. Çilpiler tahralarla küçük küçük kıyılır ve odunluklara doldurulurdu. Kuruyan ağaçlar ise evlerde bıçkılarla  biçilerek  odunluğa atılırdı.70 li yıllara  gelene kadar odun sobaları ve mangallarla ısınılırdı. Mangallarda dayanıklı odunlar açık havada yakılır odunlar köz haline gelince oda içerisine alınır ve sıcaklığından faydalanılırdı. Odunlar iyice yanmadan odaya alınınca dumandan bir çok kişi zehirlenmiştir. Günümüzde mangal denince pikniklerde kullanılan mangal gelmekle beraber aslı ısınmada kullanılandır.
     Kış yaklaşırken tüm sokaklarda kış hazırlığı için ağaç, dal, çilpi yığınları olur günlerce parçalanıp odunluğa atılmayı beklerdi. Motorlu testereler yaygınlaşmadan önce  kalın ağaçlar odun yapılacaksa hızarlarda biçtirilir evlerde sobaya girecek şekilde kırılırdı. Motorlu testereler yaygınlaşmaya başlayınca Hızarlara taşımaya gerek kalmadan evlerin önünde, sokaklarda biçilerek kırılacak hale getirilmeye başladı. Sokaklarda motorlu testereler sabahtan akşama kadar çalışır çok gürültülü çalıştıkları için çok uzaklardan seslerini duyardınız. 


     KÖMÜRLER
      Kömür sobaları yaygınlaşınca Yalvaçta Yarıkkayadan  getirilen kömürler satılır ve fazla miktarda çıkarılmadığı için ise kömür çıkaranlara siparişler verilir ve günlerce beklenirdi. Daha sonraları ise Tavşanlıdan ve Seyitömer den getirilen kalorisi düşük  kömürlerin yanı sıra Tunçbilekten gelen yüksek kalorili  kömürler evlerin önüne yıkılır açık olduğu için kömürlüklere taşınırdı. Kömür taşıma işi ayrı bir sıkıntı idi. Aynı dönemde kömürler geldiği için taşıtılması büyük sıkıntı olurdu. Yalvaç belediyesi kış başlamadan kömür almak isteyenlerden sipariş alır ve arabalarını kömür çıkarılan yerlere gönderir bazen günlerce sıra bekleyip  gelen kömürler sipariş verenlere tartılarak dağıtılırdı. Tartma işlemi ise ayaklı kantar tabir edilen kantarın üzerine büyükçe iki tarafına tutmak amacıyla saplar kaynatılan bir varil konulur  doldurulan varil kantarda tartılır ve sipariş verenin evinin önüne dökülerek kaç kilo veya ton istediyse bu şekilde tartılıp teslim edilirdi. Kömürün gelmesi ayrı bir sıkıntı dağıtımı ayrı bir sıkıntıydı. Resmi kurum olan belediye harici kamyonu olanlarda kömür ticareti yapar evlere aynı şekilde servis yapılırdı. Ancak birçok kişi resmi kurumda hile olmaz diye Belediyeyi tercih ederdi.  Kış yaklaşınca evlerin önlerinde yığınla kömür görebilirdiniz.90 lı yıllardan itibaren torbalı kömürler görünmeye başladı. Aldıkları yerlerden torba ile almaları gerekirken kendi depolarında torbalamaya başlayınca kömürlerde sıkıntılar yaşanmaya başladı. Ucuz kömürlerle pahalı kömür karıştırılıp pahalı kömür torbasına konularak satışa sunuldu. Kaloriferler yaygınlaşınca çok kolay diye imkanı olanlar kalorifer döşeterek sobalardan kurtulmuş oldu.

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0