Reklamı Geç
YAZARLAR
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
Mesut ÖZERDEN
28 Şubat 2022 - Pazartesi 00:53

YALVAÇ'IN OTOGARLARI I


     Otobüslerin seferlere başlaması ile otogar kültürü de oluşmaya başlamıştır. Isparta ve Akşehir seferleri yanı sıra haftada bir İstanbul, Ankara seferleri yapılmaya başlamıştır. Başka illere gitmek için ise Akşehir en başta gelen ortak noktaydı. Isparta ve Akşehir Yalvacın olmazsa olmazıdır. İlk zamanlardan günümüze kadar her daim buralara seferler düzenlenmiş ve düzenlenmektedir.


      KUBAT YOKUŞU-LİSEDEN KAŞMAHALLEYE GİDEN YOLDA


     Atatürk Lisesine çıkan yokuşta bulunan KUBATLARIN evi  olduğu için buraya KUBAT YOKUŞU denmiştir. Yalvaçtan ilk seferler Kubat yokuşundan başlamıştır. Düzenli Otobüs yolculuğu 1950 lerin ortasında  başlamış olup kamyondan bozma otobüslerle taşımacılık yapılıyordu. Yalvaçlılar çoğunlukla tüm işleri için  şehre giderdi. Yani Akşehir’e giderler ve Akşehir değil şehere gidiyorum derlerdi. Otobüs seferleri başlayana kadar Hisarardı dağ yolundan (Akşehir beli) Akşehir’e yaya  ve yük taşıması için hayvanlarla yapılırdı. Genel olarak Akşehir’den yük taşındığı için hayvanlar Akşehir’e boş gider ve yüklerle geri dönerlerdi.. Askerlik çağı gelenler askerlik şubesinden silüslerini (yazılarını) aldıklarında  çarşıda toparlanıp bir askerle beraber Akşehir belinden Akşehir’e gider ve oradan trenle nerede askerlik yapacaksa oraya giderdi. Yalvaçta otogar kültürü ilk olarak kubat yokuşundaki  yazıhaneden başlamıştır. Bir yolcu gidecekse hısım akraba uğurlamaya gelir otogar ana baba günü gibi olurdu. Öyle bir vedalaşma yaşanırdı ki sanki bir daha hiç görüşemeyecek zannederdin. Sarılır kuçaklaşır diğerlerine sarıldıktan sonra tekrar sarılır bu defalarca yapılırdı. Vedalaşmaların uzun sürdüğünü bildikleri için otobüs şoförleri saati gelmeden en az onbeş dakika önce aracı çalıştırıp anons yapılır  otobüs kahyalarının(ayakçılar) hadi kalkıyor bağrışmaları başlar herkes yerini alsın denmesine rağmen vedalaşmalar otobüsün hareket saatinin geçmesine sebep olurdu.


     HANDAKİ YAZIHANELER-RAMPALI ÇARŞININ OLDUĞU ALAN


     1960  ların ortasına doğru yazıhaneler Han olarak adlandırılan günümüzde Rampalı çarşının olduğu yere taşınmış ve otogar olarak hizmet vermeye başlamıştır. Buradan seferler önceki yıllara göre daha artmış ve hac yolculukları buradan yapılmıştı. Yemek  için otobüsler lokantalarda mola verse dahi  çok kişi yemek yemez, evde hazırlanan yolluklarla karınlarını doyururdu. Bohçalara yumurta ekmek peynir, yoğurt konur ve yemek zamanı gelince otobüslerin içi sanki piknik alanına dönerdi. Otobüslerde sigara serbest olduğundan otobüsün içi tilki çıkaracak denilen bir ortam olurdu. Ömründe sigara içmemiş olanlar dahi duman altı olur pasif içici olarak zehirlenirdi. Sular ise defalarca kullanılan şişelere Yalvaç suyu doldurulup su içmek isteyenlere verilir. Boşalan şişeler tekrar toparlanıp doldurularak kullanılırdı. Otobüs muavinleri Yalvaca geldiklerinde otobüslerin yıkanması için bırakılan tenha alanda boşalan kullanılmış şişeler hortumla yıkayıp Yalvaç suyu ile doldurulup basit kapaklarla kapatılarak  kasalarla otobüsün bagajına konurdu. O tarihlerde Yalvacın suyu gerçek anlamda içilebilecek şekildeydi. Belki de tadına alıştığımız için Yalvaç suyunu arardık.


      ÇINARALTI YAZIHANELERİ


      Han yazıhaneleri Çınaraltı’na taşındı. Ancak Çınaraltı’nın kalabalık olması ve yolculuk yapacak olanların burada rahat hareket edemedikleri için birkaç yıl içerisinde buradan ayrıldı. Çünkü Pazartesi günleri Devlethan camisinin kıble yönündeki şimdi Demokrasi meydanı adı verilen alanda Buğday (zere-zahire) pazarı bulunmaktaydı. Merkez bir nokta olduğu için ise otobüslerin özellikle pazartesi günleri hareketleri kısıtlanmaktaydı. Diğer günler ise değişik nedenlerle  Çınaraltı kalabalık olunca hareket edecek otobüs ve dışarıdan gelen otobüsler yazıhaneye yaklaşmakta zorluk çekmektedir. Klima olmadığı için sıcaktan korunmak için araç tavanındaki havalandırmalar açılır hareket halindeki otobüsün hızından dolayı havalandırmalardan içeriye serin hava gelirdi. Kış günleri ise kalorifer olmadığı için  egzozun yönü araç içerisinden geçen borulara verilir motordan çıkan sıcak hava araç içinden geçen boruları ısıtır bu şekilde ısınmaya çalışırdı. Kış günleri soğuktan korunmanın imkanı yoktu. Yolculuğa çıkacak kişi çok sıkı giyinmek zorundaydı. O günkü otobüslerle yolculuk yapmayanlar bu günkü klima ve kaloriferlerin değerini bilemezler.

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0