Reklamı Geç
YAZARLAR
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
Mesut ÖZERDEN
04 Temmuz 2022 - Pazartesi 04:00

      KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I

 

      Taşımacılıkta kamyonların yeri büyüktür. Kamyonlar yük nakliyle beraber yolcu naklide yaparlardı. Kamyon kasasına yük doldurulduktan sonra yüklerin üzerine yolcular doldurulur bir taşla iki kuş vurulmuş olurdu.

 

      Kamyonların tonajları günümüze göre çok azdı. Beş ton taşıyan bir kamyon büyük yük taşıyor sayılırdı. Kamyonlar çok değişik markalarda idi. Kamyon markaları Man, Thames  Trader, Magirus, Bmc, Dodge, Ford, Bedford, Enter(İnternational), Isuzu, Volvo, Yavuz, Fatih, Mercedes Benz vs. İdi. En fazla yollarda görülen ise BMC.FORD VE MAN,dı  Bmc için yazın yanar kışın donar Bmc alan zor onar(para kazanır) gibi söz söylenirken Ford için alırsın Ford olursun lord ve Man için dünyada Man ahirette iman denirdi. Kamyonların çekişmesinden kaynaklı Man düz yolda Fordu geçer rampaya gelince takiviyeye takan ford ise manı geçerdi. Bu nedenle Ford kamyonu olan mancıya düzde geçme beni rampada geçerim seni gibi sözleri olurdu. Tabiki tam tersi Mancı Fordcuya rampada geçme beni düzde geçerim seni derdi. Az bulunan Thames Trader ise Thames Trader kızma birader gibi kendine has sözler söylenirdi. Araçlar eski yollar kötü her hava şartında sıkıntı çeken şoförler araç yük aldığında 15 gün 1 ay eve uğramadığı zamanlar olurdu. Şoför için parası bol eşi dul diye söylenirdi. Eve gelse iki gün durup tekrar haftalar süren işlere giderlerdi. Lastikler aşırı pahalıydı. Bu nedenle çok kullanımdam lastiklikten çıkmış diş denen bir şey kalmamış içerisindeki şamdel kırk yamalı olurdu. Teker patlayınca şoför arabayı yol kenarına çeker tekeri yerinden söker lastikten şamdeli çıkarır delik veya yırtılan kısımları yamar tekrar lastiğe takıp pompa ile şişirir tekeri yerine takıp yoluna devam ederdi. Yola çıktığında teker patlamadan yükünü indirmek için dua ederdi. Zorunlu olarak kapasite üzerinde yük alır aldığı yük hem kamyon hemde lastiklere zarar verir frenlere çok yüklenildiğinde şişen frenler tutmaz araçlar fren nedeniyle sıkça kaza yapardı. Freni tutmayan araç uçurumlardan yuvarlanır kaza yapan şoförün kaza yapan araçtan sağ çıkması mucizelere bağlıydı.70ler de 80ler de Yalvaç’tan İzmir’e günümüzde köy yumurtası diye adlandırılan gezen tavuk yumurtaları Yumurta toplayan esnaf tarafından alınırdı. Toplanan yumurtalar taput adı verilen ahşap sandıklar içerisine samanlar arasına doldurulup gönderilirdi. Mersine elma, Adana ,Hataya ise Çırçır roleler giderdi. İstanbul’a tabakhanede mamul hale gelen deriler gönderilir ham deriler gelirdi. Taşıtlar az bulunduğu için kamyonlar çok değerliydi. Bir kamyonu olan zengin sayılır işine dikkat eden birisi rahat bir hayat sürerdi. Şoförlük yapanların sayısı az olduğundan aracı olup ta şoförlüğü olmayanlar yüksek ücretle şoför tutar elinden kaçırmamak için uğraşırdı. Bazı şoförler güzel araç kullanır şoförlükte nam salarlardı. Bu şoförleri kendi aracını kullansın diye araç sahipleri daha yüksek ücretle çalıştırmak için uğraşırlardı. Fordlar lüks, Manlar iyi Bmc ler ise gariban arabası sayılırdı. Daha sonraları ise Fiat 50 NC ler ve aynı ayarda ISUZU arabalar taşımacılıkta görülmeye başlandı.

 

     Hacı karşılamaların da mutlak kamyon olur kamyon kasasına doluşan insanlar estire estire birkaç kişinin  elinde Türk bayrağı Konya yolundaki Feleye kadar gidilirdi. Düğünlerde kamyon olur otobüse doluşup açıkta kalanlar kamyon kasasında seyahat ederlerdi. Akşehir’e Nasrettin hoca şenliklerinde çok kişi gittiği için gene kamyonlara iş düşerdi. Kamyonların şoför mahalleri hava şartlarına göre dolu olurdu. Yaz günleri kasa yolculuk için ideal olsa da kış günleri kucak kucağa doluşulur hiç kimsede sıkıntı çıkarmazdı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 05 Temmuz 2022  
bmc!british motor company man!machinen fabrik of ausburg and nünberg biz hala yapacağız!motorunu daha yapamıyoruz

ALİ ÜSTAY - 05 Temmuz 2022  
(thames trader!times nehrinin tacirleri) ismet çavuş!rakım!zorluoğlu!emekli


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0