Reklamı Geç
YAZARLAR
YALVAÇ OTOGARLARI II
Mesut ÖZERDEN
07 Mart 2022 - Pazartesi 00:03


YALVAÇ OTOGARLARI II


ANTİOKHEİA OTELİN BULUNDUĞU ALAN
Sıkışık bir alan olan Çınaraltı’ndan yeni yerine günümüzdeki Antiokheia otelin olduğu alana gelen otogar işlev olarak daha iyi bir ortam olmuştu. Merkez bir yerde olduğu için ulaşımı kolaydı. Zamana uygun olarak otobüs seferleri değişik illere başlamış otobüslerde ilk zamanlara göre daha iyi bir haldeydi. Yukarıda bahsettiğim gibi kamyondan bozma otobüs değil gerçek otobüslerle hizmet verilmeye başlamıştı. Hafızam yanıltmıyorsa iki otobüs firması hizmet veriyordu. Ayrıca Akşehir seferleri artmıştı. Akşehir’e giden minibüsler  Akşehir Birlik olarak hizmet vermekteydi.1983 yılının Kasın ayında buradan askere gitmiştim. Teknolojinin gelişmesi ve zamanın getirdikleri ile seyahatler artmış buradan çok ayrılık ve hasret giderildiği olmuştu. Taksi durağı kurulmuş ve uzak mahallelere gidecekler için hizmet vermeye başlamıştı .Bir kahvehane ve küçük bir lokanta vardı. Ayrı bir köşede köfteci seyyar köfteci Yalvaçlının alışkın olduğu lezzetleri sunmaktaydı.


MÜDERRİS MAHALLE KARŞISINDAKİ OTOGAR-ŞOFÖRLER ODASI BİNASININ OLDUĞU ALAN
Antiokheia otelin olduğu alandan sel çayı kenarına taşınan otogar daha rahat bir alan ve hizmet için iyi bir ortam kazanmıştı. Bu otogarın hizmet vermeye başladığı 1990 yılı başları olsa gerek. Otobüs seferleri iyice artmış sefer yapılan il sayısı aynı şekilde çoğalmıştı. Hatırladığım kadarıyla Kent, Aran , Sağlam ve Yalvaç Özen adı altında şirketler uzun yıllar hizmet vermiş son olarak ise Türkiye’de bilinen büyük firmalar otogardan yolcu taşımaya başlamıştı. Bu sayede ismi olan bir firmanın nasıl hizmet verdiğini gören Yalvaçlılar daha çok yeni firmaları tercih etmiş ve sonuçta Yalvacın firmaları kapanmıştı. Kendisine ait otobüsü olan bir çok kişi olmasına rağmen Otobüs sahiplerinin diğer otobüsçülerle olan anlaşmazlıktan dolayı verdikleri hizmette sıkıntı yaşanıyordu. Maddi sıkıntılarından kaynaklı  yeterince araç bakımı  yapılamıyor yenilenmesi gereken araçlar yenilenemiyordu. Otobüsle yolculuk yapacak olanlar soğan, patates ,bulgur, un  bir çok şeyi çuvallara doldurulup üzümler ,üzüm sandıkları ve genelde köylerden yufkaların(şepitlerin) bezlere sarılarak  otobüsün  bagajları doldururlardı. Olur olmaz  şeylerin taşındığından dolayı bagaj ücreti olarak yüksek ücretler talep edilmekteydi. Bagaj ücreti nedeniyle büyük tartışmalar yaşanmıştır. Ancak yeni gelen firmalar  bagaj ücreti konusunda kolaylık sağlamaktaydı.1998 yılında Yalvaç Belediyesi adına  otobüs alınarak Isparta’ya seferler düzenlendi. Bu şekilde Isparta’ya çalışan otobüslerin fiyat artışını engellemek içindi. Günde iki sefer yapan otobüs sayesinde Yalvaçlı Isparta’ya gidiş gelişlerinde rahatlamıştı. Köylere sefer yapan minibüslerde yeni otogardan hizmet vermeye başlayınca hareketlilik artmış bakkalı, lokantası ve kahvehanesi ile tam hizmet verilmişti. Akşehir minibüs seferleri saat başına göre ayarlanmış ve belirli iller dışındaki noktalara gitmek isteyenler Akşehir’den aktarmalı olarak seyahat ediyorlardı. Akşehir’e başka illerden gelenler ise sabah erken saat ise İstanbul otobüsü ile daha geç saatlerde ise Akşehir seferi yapan minibüslerle Yalvaca gelmekteydi. Bu otogarın son demlerinde ise Afyona seferler başlamış günde iki defa olan seferlerle Yalvaçlının Yalvaç dışına açılan bir başka kapısı olmuştu. Yeni otogar faaliyete geçince bu otogar yıkılarak günümüzde alan boş olarak beklemektedir.


ISPARTA YOLUNDAKİ  YENİ OTOGAR
2016 yılında bir önceki belediye başkanının yapmış olduğu ihale gereği yapımına başlanan yeni otogar  hizmete alındı. Halen daha neden bu yeni otogara  neden taşınıldığı tartışılmaktadır. Uzun yıllardır nüfus  ve gelişme konusunda sıkıntı yaşayan Yalvaç için yeni otogarın gereksiz olduğu konuşulmaktadır. Sebep ise merkezden olan uzaklığı ve şehir içi seferlerinin yeterince yapılmadığı içindir. Ayrıca Yalvacın tam ortasından geçen ve Yalvaçlının sel çayı olarak adlandırdığı derenin otogar yapılan alandan bir miktar yüksek olması idi. Sel çayında taşkın olursa yeni otogar sular altında kalır korkusu halen sürmektedir Aracı olmayan bir aile dışarıdan geldiğinde veya dışarıya gideceği zaman ticari taksi ile ulaşımını sağlamak zorunda kalmaktadır. Maddi durumu iyi olmayan ve uzak mahallelerde yaşayanlar büyük sıkıntılar yaşamaya devam ediyorlar. Yıl gereği olarak her gün İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Isparta ve Akşehir seferleri düzenli olarak yapılmaktadır. Günümüzde Isparta Petrol, Kamil Koç ve Aksel otobüslerle hizmet vermektedir. Yalvaç Koop, Yalvaç Birlik ve Yalvaç Özen Midibüs ve minibüsle Isparta Akşehir arası yolcu taşımacılığı yapmaktalar. Hatırlayabildiğim kadarı ile Yalvacın otogar geçmişi ve bu günkü hali bu şekildedir.

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 11 Haziran 2022  
yeni otogar gereksiz


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0