Reklamı Geç
YAZARLAR
ESKİLERDE NE BULDUM II
Mesut ÖZERDEN
12 Temmuz 2021 - Pazartesi 00:30

ESKİLERDE NE BULDUM II


Düğünler
İster sünnet düğünü olsun, ister evlilik düğünü düğün kimin ise uzak yakın akrabalar mutlaka gelir, komşuları ise akrabalardan ayırmaya imkan yoktur. Tüm hazırlıklarda gelenler canı gönülden ellerinden ne gelirse yapmaya çalışır düğünün sıkıntısız geçmesini sağlardı. Düğün davetleri için yemekler evlerde çapanlar(aşçı) tarafından yapılırdı. Yemek hazırlıkları olsun, davetlerde kullanılan yemek tablaları, kaşıklar, taslar, tabaklar komşulardan toplanır ve herkes elinden geldiği kadar toparlamaya çalışırdı. Birçok kişi sadece düğünlerde kullanılmak üzere özel tabak, kaşık, sahan alınır ve düğün yapacak kim isterse verilirdi. Verdikleri malzemelere kendilerini ifade eden işaretler konarak düğün bittikten sonra kendilerine ait olanları düğün sahibinden alır başka düğünlere vermek için hazırlardı. Öyle düğünler yapılırdı ki dışarıdan gelen birisi düğün sahibi kim, komşu kim karıştırırdı. Çünkü herkes canı gönülden yardım ederdi.


Yardımlaşma
İnsanlar çok samimiydi. Yardımlaşma konusunda birbiriyle yarışırdı. Akraba komşu kimin yardıma ihtiyacı varsa maddi ise maddi, güç ile yapılacak bir iş ise güç olarak yardımda bulunulurdu. Genelde ihtiyacı olan bir yakınına, akrabasına ihtiyacı olduğunu fısıldasa hemen yardım gelirdi. Günümüzde uygulanamaz gibi görülen birçok konu eskilerde yaşanırdı. Maddi ihtiyacı olanlara altınlar gram hesabı ile teslim edilir alan kişi ise en kısa sürede ödemeye gayret eder ve mutlaka öderdi. Yakınlarına, çocuklarına ben falandan şu kadar altın aldım diye söyler, ölür kalırım haberiniz olsun denirdi.
Bizler ilkokulda yardımlaşmayı öğrenirdik. Kalemini unutan birisine varsa fazla kalemi, kalem yoksa büyükçe olan kalemi ortadan kırıp arkadaşına verir dersini yapması sağlanırdı. Silgisi yoksa silgi ortadan ikiye ayrılıp arkadaşına verilirdi. Bazı öğrenciler maddi durumu iyi ise ihtiyacı olan çıkabilir diye çantasında yedek kalem, silgi bulundururdu. Okula geldiğinde eksik bir şeyin varsa mutlaka bir arkadaşının yardım edeceğini bilirdin. Kütüphaneden bir konu araştırıp bilgi edindiğinde isteyen arkadaşına kıskanmadan verir arkadaşının da faydalanması sağlanırdı. Bencillik yoktu. Sadece bende olsun denmezdi. Paylaşmak vardı.


Güven
İnsanların birbirine sonsuz güveni vardı. Yalan söylenmez söz senettir düsturu geçerli olurdu. Esnafa gidip şunu alacağım şu tarihte ödeyeceğim dediğinde buyur alabilirsin. Ödersin der gönderirdi. İhtiyacın varsa ihtiyacını isteyip şu zaman geri vereceğim dediğinde elinde varsa mutlaka verir yardım isteyenin ihtiyacını görmekten mutlu olurdu.
 Tabakhanecilerin parasının bereketli olduğu inancı vardı. Bu nedenle yaygın şekilde hacca gidecek olanların tabak esnafına hacca gitmek için hazırladığı parayı vermesiydi. Tabak esnafı aldığı para ile ham deri alır ve mamul hale getirip satar ve hacca gidecek olana parasını teslim ederdi.. Parayı veren verdiği parayı alıp, alamayacağı konusunda şüphesi olmazdı. Yani güven vardı


Eskilerdeki bu güveni özlüyorum.
Her şeyde olduğu gibi eskilerde de çürük elmalar çıkardı. Ancak bu çürük elmalar dürüst insanların arasına giremez, girmek istese de kabul görmezdi. Yanlış yapan insan şimdiki gibi pişkin pişkin ortalıkta dolaşmaz, yaptığı terbiyesizliği ahlaksızlığı övünerek marifet gibi anlatamaz ya ortamını terk eder veya mümkün oldukça ortalıkta görünmemeye çalışırdı. Ar duydu denilirdi. Ar duyan insanları özlüyorum. Günümüzde ise eskinin ar duyan insanları azaldı. Arsızlar insanlara dürüstlük dersleri veriyor. Eskiler gün günden kötü geliyor derlerdi. Bu nedenle ALLAH bu günlerimizi aratmasın.

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0