Reklamı Geç
YAZARLAR
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
Mesut ÖZERDEN
22 Mart 2022 - Salı 13:25

 

RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK

 

70 li yıllarda resimli romanlar ve genelde bayanların okuduğu fotoromanlar vardı. Çizgi romanlar sayesinde ister istemez okuma alışkanlığı kazanılırdı.

Erkeklerin okuduğu Teksas-Tommiks-Zagor-Tom Braks-Kaptan Swıng-Kızıl Maske-Tex-Mister No-Conan-Tenten-Yüzbaşı Volkan bunların yanı sıra hatırlayamadığım birkaç romanda vardı.Tarkan ise yerli çizgi romanımızdı. Sakızlarda çıkar sadece tarkanı okumak için sakız alınırdı. Kara Murat ise zor bulunur ayrı bir okuyucu kitlesi olan çizgi romanlardandı.

Bayanlar için ise fotoromanlar vardı. Gazete satışı yapan işyerlerinden alınır aileden gizlice okunup başka kız arkadaşları ile değiştirilir değiş tokuş yolu ile bir fotoromanı bir çok kişinin okuması sağlanırdı.

Bir çok dergi vardı. Kimi çok resimli kimisi ise birkaç resimle süslenmiş  dergilerdi. Aileler erkeklerin ve kız çocuklarının bu resimli roman ve fotoromanları okumasını istemez okumak isteyenlere kızarlardı. Bu nedenle çocuklar ellerindeki dergileri okuyabilmek için değişik yollar ararlardı. Misafirliğe gidildiğinde çocuklar mümkün oldukça ayrı bir odaya geçer orada dergilerini okurdu. Okul zamanı ise ders kitaplarının içerisine saklanan romanlar ders çalışma bahanesi ile rahatça okunurdu. Çok farkına varmamışız ancak fotoroman ve çizgi romanlar sayesinde okuma alışkanlığı kazandığımızı okumayı sevdiğimizi ve güzel okuma yaptığımızı  zaman geçince anlamış olduk. Günümüzde ise çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için uğraşıyoruz. Zamanın gereği kullanmak zorunda olduğumuz elektronik cihazlar ve teknoloji bizlere zorluk çıkarmakta. Bizlere çizgi roman okutmayan ailelerimize kızarken şimdi ah bir şeyler okusa da okuma alışkanlığı kazansa diye uğraşıyoruz. Okuma alışkanlığı güzel bir şey ancak okuma alışkanlığı kazanmak zor görünüyor. Eskiden gazete alır dergi alır okurduk. Şimdi ise bilgisayarı açıp günlük gazetelere göz gezdirip hazır bilgisayar açılınca oyuna veya sosyal medyaya dalıp okumayı ihmal ediyoruz.

Çizgi roman denince büyük zevkle okuduğum romanlar aklıma geldi. Nostalji olarak 2000 lerde gazeteler tekrar çizgi romanları ek olarak vermeye başladı. Hangi gün çizgi roman varsa istemsizce kendimi gazete bayiinin önünde buluyordum. Gazeteyi alıp hemen çizgi romanı okumaya geçiyordum. Bulsam gene defalarca okurum diye düşünüyorum.

Bayanlar için ise fotoromanların ayrı bir yeri vardı. Fotoromanlarda aşk anlatılır fotoromanı okuyan kızlar duygulanır bazıları için ağlar kötü olanlara düşman olur aralarındaki sohbetlerde hararetli şekilde okuduklarını anlatır fotoromanlardaki aşklar gibi aşk yaşamak isterlerdi. Günümüzde komik gelebilir ancak eski günlerdeki şartlarda kimse aşkını söyleyemez aşkı yaşayamazlardı. Fotoromanlardaki kızlarda kendini bulup onların yaşadıklarını kendi hayatında yaşıyormuş gibi mutlu ise güler hüzünlü ise ağlarlardı. İnsanlar saf ve temizdi, kalplerinde kötülük taşımazlardı. Fotoroman okuyan genç kız fotoromandaki aşk yaşayan kişiye benzer olduğu için platonik aşık olduğu genci hatırlıyorum.

Gelelim erkeklere çizgi romanlardaki karakterlerden kimi kendine yakın görürse hareketleri ile benzemeye çalışırdı. Çocuk oyunlarında ise hangi karakteri kendine yakın görürse ben falanım diyerek onun karakterini canlandırırdı.

Çizgi romanlarla okumayı sevmiş ve okuma alışkanlığı kazanmış kişilerdeniz. Çizgi romanlı güzel günlermiş. Elimizde olanın kıymetini bilmiyoruz deriz evet elimizdeki ne varsa ancak kaybedince değerini anlıyoruz. Elimizdekilerin kıymetini bilelim. Hey gidi günler dedirten bir anı oldu.

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 14 Haziran 2022  
dünün vurdulu kırdılı fotoromanlarını bugün bilgisayar oyunları aldı bu çocukların ileri tahsil yapabilmeleri zor


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0