Reklamı Geç
YAZARLAR
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
Mesut ÖZERDEN
03 Ekim 2021 - Pazar 22:09
KIŞ HAZIRLIKLARI II   - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME
 
TEZEK YAPMA
     Ununu, Bulgurunu yapanlarda  sıra ısınmak için odunlara ve tezeklere gelirdi. Hayvanı olan tezek yapmak için hayvan dışkılarını bir kenara topladıktan sonra tabakhaneden Melle (deride kullanılan mercimek büyüklüğündeki palamut artığı) bulmak için tabakhanecilerle görüşüp melle temin ederdi. Kimileri sadece melleden kimisi hayvan dışkısı (ters) dan yapar ancak geneli dayanıklı olur daha iyi ısıtır düşüncesi ile hayvan dışkısı ile melleyi karıştırıp  tezek yaparlardı. Karıştırılan hayvan dışkısı ve melle iyice çiğnenerek kıvamına gelince ya özel tezek yapmak için yapılan aparat veya kerpiç kesmede kullanılan GELİF çoğunluk ise sofraların altına konulan KASNAK’la tezek yapardı. İyice kıvama gelmiş olan karışım gelife veya kasnağa doldurulup üzeri düzeltilir ve kurumaya bırakılırdı. Bu işlem için genelde mahalle harmanları kullanılırdı. Evinin hayadı müsait olanlar ise hayatlarında yapar kuruyan tezekleri taşımak için uğraşmazlardı. Harmanlardaki ekinler kaldırıldıktan sonra mahalle harmanları tezek deposuna döner bir çok mahalle harmanında  yapılan tezekler tüm harmanı kaplar zemini göremezdin. Kurumakta olan tezekler çevrilerek her bölümün iyice kuruması sağlanır. Kuruyanlar bir kenara istiflenip evlere taşınıp ambarlarda kış için saklanırdı. Hemen hemen her evde hayvan olduğu için bir çok aile tezekle ısınmaya çalışırdı. Bazı aileler ise  tezek yapmak için uğraşmaz hayvan dışkılarını döktükleri yerde kuruyanları alır istifler bu şekilde tezek ihtiyacını karşılardı. Bazıları ise evin veya bahçenin duvarlarına çarparak hayvan dışkısının kurumasını bekler kuruyan dışkıları yığın yaparak kış hazırlıklarında yakacak bölümünü tamamlamış olurdu. Hayvanların toplu halde güdüldüğü sığıra sürme yapıldığı zamanlara ise hayvanların toplu olarak geçtiği sokaklarda çocuklar kadınlar ellerinde ağız kısımları açılmış teneke ile bekler ve hayvanın dışkılamasını görünce koşarak hayvan dışkısını tenekeye doldurarak biriktirir belirli miktara ulaşınca tezek yaparlardı. Hayvanlar geçerken dışkılama yapacağını bilir ve bir birlerine bağırarak haber verirdi. Sarı inek benim, boynuzu kırık çamız benim diye hayvanları sahiplenirdi. Kim hangi hayvanı sahiplendiyse başka birisi onun peşinden gitmezdi. Sabahları hayvanların geçtiği sokaklarda ayrı bir telaşa sebep olan bu olay sığıra sürme işleri bittiğinde kalmazdı.
 
     GAZEL SÜPÜRME
     Havaların sıcak olduğu dönemlerde tezek yapılır. Tezek işi bittikten sonra havaların soğumaya başlayıp yapraklar dökülmeye başlayınca ise GAZEL süpürme işi başlardı.
     Mahalle fırınlarında ekmek yapmak için yakılmak üzere bahçelerden gazeller süpürülür evlerde odunlukların yanlarına ayrılmış olan gazelliklere depolanır  ekmek yapılacağı zaman fırınlara gereği kadar çuvallarla taşınırdı. Havalar soğuyup ağaç yaprakları kuruyup döküldüğünde tüm bahçelerde gazel süpürme talaşını görebilirdin. Ekim ayı ortalarından itibaren bahçeler şenlenir herkes yapabildiği kadar gazel toplamak için cana başla çalışıp gazelliklerini gazelle doldurup kışın ekmek yaparken sıkıntı çekmek istemezdi. Evlerde odun koyulması için ayrılan alanın küçük bir kısmı ise gazellik adı altında ayrılır gazeller buraya doldurulup tepeleme yıgılırdı. Tekrar gazel süpürme zamanı gelene kadar yeterli olacak kadar depolanırdı. Bahçelerden süpürülen gazeller hafif olduğu için hararlara(çuvalın büyüğü) doldurulup taşınırdı. Sabah erken saatte gidilir gazeller süpürülürdü. Eğer geç kalınırsa ihtiyacı olan kişi gider süpürür bahçe sahibine bir şey bırakmazdı. Çok eskilerde tüm bahçeler duvarlarla çevrili iken fazlaca giren olmadığı için daha sonraları bahçe duvarları yıkıldığından isteyen rahatça girip gazel süpürebiliyordu. Kış hazırlıklarında gazel süpürmenin ayrı bir yeri vardı.
 
 
 
 
 
 
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0