Reklamı Geç
YAZARLAR
KÜLTÜR MERKEZİ
Mesut ÖZERDEN
09 Ağustos 2021 - Pazartesi 13:04

KÜLTÜR MERKEZİ


     Açık sebze hali ve etrafındaki binaların bulunduğu alana HAL derdik. Hal etrafında Belediye hizmet alanı dahil  bir çok büro ve iş yeri bulunmaktaydı. Bazı büro ve işyerleri Belediyeye ait bazıları ise vatandaşın tapulu malıydı. Binaların ortasında   kalan açık bölüm ise sebze hali olarak Yalvaç'lıya hizmet vermekte idi.


       Belediye hizmet binası olarak 1995 yılında hizmete giren belediye sarayı ikinci kattaki yeni hizmet alanına taşınarak hizmet vermeye başlamıştır.1997 yılında ise Hal’de bulunan Belediye Başkanlığına ait işyerleri ve Büroların boşaltılması istenerek boşaltılmış. İşyerleri ve Büroları kendi tapulu malı olanlarla ise yeni yapılan iş alanlarından yer verilmesi şeklinde anlaşma yapılarak yıkım işlemi başlatılmıştır. Açık Hal ve etrafındaki binaların yıkımı ile oldukça geniş bir alan oluşmuştur. Çizilen proje ile açılan alanın yaklaşık 4/3 ü miktarı alana inşaat yapılması geri kalan alanın ise küçük bir meydan ve dinlenme alanı olarak değerlendirilmesi planlanmıştır. Güney cephesi yola yakın olarak yapılırken Kuzey cephesi ve doğu cephenin yarısı meydan olarak bırakılmış ve Miryokefalon  meydanı adı verilmiştir.  Kültür merkezinin üç yönünde yolar açık bırakılmış, doğu cephesindeki yol ulaşıma kapatılmıştır. Meydanın ismini ve Yalvacın somut olmayan kültürel miraslarını anlatan küçük bir kitabe kuzey batı kısmında yer almaktadır. Ayrıca her il ve ilçede bulunan ilin, ilçenin isimlerinin yazıldığı yazılardan YALVAÇ yazısı meydana konularak anı fotoğrafı çektirmek isteyenler için güzel bir hizmet sunulmuş oldu.


     Hal binası yıkıldıktan sonra açılan alana Kültür merkezi inşaatı başlar.  Karkas betonları dökülüp kontroller yapıldığında beton kalitesinin yetersizliğinden dolayı uzun yıllar viran kalmıştır. Halk arasında yıkılacağı konuşulmuştur. Yıkılma ve güçlendirme arasında değerlendirmeler yapılırken uzun yıllar geçmiş ve 2005 te başlayan güçlendirme ile binanın güçlendirmesi tamamlanıp 2008 yılı sonlarında bina hizmete girmiştir.


     Bina ikisi bodrum kat olmak üzere ve 5 kat üzerine yapılmıştır. Güney cephe üst katta düğün salonu hizmet vermektedir. Yalvaçtaki kapalı alan olarak en fazla alana sahip bu düğün salonudur. Düğünlerle beraber toplantılar, konferanslar ve değişik etkinlikler yapılabilmektedir. Giriş kapıları ise Güney cephesinin tam orta kısmında bir adet, doğu ,batı cephelerinde iki ,kuzey cephede ise tek kapı bulunmaktadır. Tapulu işyeri, bürosu olanlardan belirli miktarda fark alınarak yeni işyeri ve büroları teslim edilmiştir. Bina ön yüzlerinde kalan işyerleri ve bürolar faaliyet gösterirken iç kısımda kalanlar iş yapamadıklarından dolayı kısa sürede iş yerlerini bürolarını tahliye etmişlerdir. Binanın atıl kalmaması için İŞGEM merkezi yapılarak devlet destekli işyerleri faaliyete geçirilmiş ve bir bölümü yöresel el sanatları olarak hizmet vermek üzere ayrılmıştır. Buz pateni alanı olarak düşünülen bodrum kat ise uzun yıllar atıl kaldıktan sonra yakın zamanda çocuk parkı olarak hizmet vermeye başlamıştır. 


     Dinlenme alanı olarak ayrılan Miryokefalon  meydanı tabanı mermerle kaplanmış olup kış günleri çok kaygan olduğu için sıkıntılar yaşatmaktadır. Yeni bir düzenleme ile yaz, kış sıkıntısız şekilde kullanıma sunulması güzel bir hizmet olur.


     Dış bölümde bulunan iş yerleri tam anlamıyla doluluk yaşarken iç bölümdekiler uzun yıllardır kiracı beklemektedir. Devlet desteği ile açılan işyerleri ise belirli süre çalışmakta daha sonra iş yerini terk etmektedir.


     Salgından önce havaların ısınmasıyla çocuklar için yaptırdığı seyyar salıncak ile alana gelen girişimci insan alana canlılık getirmekteydi. Ne yazık ki salgın nedeniyle iki yıldır salıncakta sevinç çığlıları atan çocuk seslerine hasret kaldık.


Salgın derdinden kurtulup en kısa zamanda tekrar eski neşeli günlerini görmek dileğiyle.

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 16 Haziran 2022  
hali kaldırıp yerine bu binayı yapanları yapanı protesto ediyorum


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0