Reklamı Geç
YAZARLAR
HACI PİLAVI
Mesut ÖZERDEN
14 Mart 2022 - Pazartesi 00:01

 

HACI PİLAVI


Haç görevini yerine getiren üzerinden bir yıl geçmeden bizlere Hac görevini nasip ettin diye ALLAH’a şükür için yemek daveti verirdi. Bu yemeğe ise HACI PİLAVI adı verilirdi.


Haç görevini yerine getirdikten sonra kendileri için uygun bir zamanda Yalvaç düğün ve davetlerde yapılan yemeklerle  yemekler hazırlanır ve özellikle beraber haç görevini yerine getirdikleri kişiler başta olmak üzere ,akrabalarından başlayarak  yemek için davete okunur. Haç yemeği vermek isteyen günler önce hazırlıklara başlar kimleri davet edeceği yazılarak defalarca kontrol edilirdi. Mahalleleri ve başka mahallelerde davet edilecek kimler varsa mahalle mahalle yazılır. Hacı Pilavı daveti için tüm mahalleleri tanıyan bir kadın okuyucuvardı.Çok uzun yıllar davetlere okuyuculuk yapmıştı.Okuma yazma bilmediği için yanına okuma bilen bir çocuk verilir çocuk hangi mahalle ise mahallede davet edilecek kim varsa söyler okuyucu kadında evin kapısını tıklayıp varsa zile basarak falan mahalleden falan lakaplı kişinin hacı pilavı vardır. Sabah erkekler öğleden sonra kadınlar buyursun gelsin diye okuma yapılırdı. Daha önceki yıllarda  insanlar  lakapla bilinirdi. Davetlere lakaplarla okunur soyadı ile fazla bilinmezdi. Davete okunacakta davet verende lakapla yazılır söylenirdi. Davet yemeği verilecek  günden birkaç gün önce Yemek yapmak için kazanlar hazırlanır mahalleden yemek tablaları toparlanır, kaşıklar ,tabaklar istenerek evde bir kenara konulur davet günü beklenirdi. Davetlerin maddi yönü erkelere işin yoğun kısmı ise bayanlara aitti. Bayanlar davetten bir gün öncesi mahalle fırınlarında Yalvaç ekmeği yapacaklarını fırıncıya bildirirdi. Fırıncılar hangi gün davet ekmeği yapılacaksa başka kimseyi ekmek yapmak üzere almazlardı. Fırın sadece davet ekmeği yapanlara hizmet ederdi. Fırıncıya ücreti harici bir entarilik  veya eteklik basma verilirdi.


Davet yemeğinden önce Mevlit okunur ve mevlitte süt şerbeti verilirdi. Şerbet ise mevlit okunurken belirli bir bölümü gelince dağıtılmaya başlar şerbeti dağıtacak olanlar mevlidü can kulağıyla dinleyip tam şerbet dağıtma bölümü gelince ellerinde tepsilerle mevlit okuyan hocalardan başlamak kaydı ile mevlit dinleyenlere verilirdi. Mevlit bittikten sonra duası yapılır ve yemeğe geçilirdi. Kış günü ise evin uygun olan bölümlerine konulan tablaların etrafına oturulur , yaz günü ise evlerin hayatlarında tablaların  etrafında yerlerini alırdı. Tüm davetlerde Yalvaç düğün yemekleri olduğu gibi hacı pilavlarında aynı yemekler olurdu. Yoğurt çorbası, nehni, maddi durumu iyi ise tas kebabı veya patlıcan ,irmik helvası yanında hoşafıyla pilav olurdu. Çok eskilerde bulgurdan yapılan pilavlar daha sonrası pirince  dönüştü. Sabah erken saatten itibaren erkekler yemeğe başlar öğleye kadar devam eder. İş olarak bedenen çalışılan mahallelerde çok erken saatte yemek başlar yemeğini bitiren insanlar işlerine giderdi. Yaşlı, özürlü  olup ta yürüyerek davete gelemeyenlerin ise zamanın imkanları kullanılarak  mutlaka davetlere katılmaları sağlanırdı. Çok önceleri bir iki eşek yaşlı veya özürlü insanları getirmek için hazır bulundurulurken daha sonraları ise at arabaları son dönemlerde ise taksilerle bu hizmet yapılır olmuştu. Bu insanların davete katılmaları ile bereketinin artacağı inancı ile  sabahtan akşama kadar günün imkanları ile hacı pilavı verilen eve taşınırlardı. Öğleden sonra  bayanlar yanlarında çocukları ile gelir daveti yedikten sonra bir çoğu  ellerine  Yalvaç ekmeğini alıp ekmeğin arasını açarak çapana (aşçıya) şuna vereceğim arasına helva katıver derdi. Çapanlar istemeye istemeye ekmeğin arasına irmik helvasını katar kimseyi kırmak istemezlerdi. Ancak helva iyice azaldığında yok bitti der ekmekle gelenleri geri çevirirlerdi.


Hacı pilavları ise insanların bir araya gelmesine HAÇ görevini yapmış olanların tekrar görüşüp hasret gidermelerine ve yaşadıklarını tekrar hatırlamalarına sebep olurdu. Bazen komşuların  davetleri çakışmasın diye davet günleri oturulup  konuşulur ve davet günleri değiştirilirdi. Eğer birbirinden habersiz davet olsa bir çok yönden sıkıntı yaşanırdı. Çapanından yemek yenecek tabladan kaşık, tabaklara kadar sıkıntı olurdu.


Zaman geçtikçe Hacca gidenler hacı pilavı adı altında davet yapmaz oldular. Hacı pilavları da anılarda kaldı.

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0