Reklamı Geç
YAZARLAR
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
Mesut ÖZERDEN
11 Nisan 2022 - Pazartesi 00:27

70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ  I

 

Sanki ölümler  önceden bilinirdi. Vefat edecek olan kişiyi bazı insanlar günler önceden bilerek söylerdi. Kulağının arkası sararmış, gözlerinin feri gitmiş gibi sözlerle yakında ölür denir ve kısa süre sonrada vefat ederlerdi. Bu değerlendirmeler içerisinde hastanın yemek yememesi ve sık tuvaletini yapmasıdır. Sık tuvaletini yapmasını ise içerisini temizliyor diye yorum yapılırdı. İnsanların duası üç gün yatak sonra toprak diye temennide bulunurdu. Genelinin duası da tutar vefatından önce yataklara düşer kimileri kendini bilmez halde kimileri ise öleceğini bilerek beklerdi. Bazı kişiler ben yarına çıkmam öğleyi görmem gibi sözlerle vefat zamanını bildirir gibi söylemlerde bulunur ve dedikleri şekilde olurdu. Bir çok kişinin söylediği şekilde vefat ettiğine şahit olanlar vardır. Kendi cenaze hazırlıklarını yapanları da görmüşüzdür. Hazırlık olarak su ısıtmada kullanılacak odunundan mezarda sapma üzerine kapatılacak beton veya ahşap tahtaları hazırlayanlar vardır. Kefen deseniz zaten  helal olduğunu düşündüğü para ile çoktan alınmış hazırlanmıştır .Ölümü bekleyen kişiye sekarette denir yakınları dostları helalleşelim diye  ziyarete gider helalleşip ayrılırlardı. Hasta yatağında ölümü bekleyen insana ‘’HAKKINI HELAL ET’’ demek hata sayılmaz insanlar mutlaka helalleşmek gerek diye düşünürdü. Hasta ve yaşlı ise ziyarete gelenlerden  kendisi helallik ve dua isterdi. Ölümü bekleyenler yatağın başında birisinin Kuranı Kerim okumasını isterdi. Aileden  Kuranı Kerim okumasını bilen varsa okur yoksa  mahalle hocaları çağrılarak Kuranı Kerim okur genellikle Yasin okunurdu. Bir çok kişi ise ilmine güvendiği hocanın vefat edene kadar yanında Kuranı Kerim okumasını dua etmesini isterdi. Ölümü bekleyen ise iyice kendinden geçene kadar Kelime-i Şehadet getirir eğer Şehadet getirmekte zorlanırsa yanındakiler yardımcı olmaya uğraşır sesli şekilde Kelime i Şehadet getirilirdi. İnsanlar ölümü sürekli hatırladıkları için kefenlerini önceden hazırlar ve cenaze işlemlerinde kullanılmak üzere ‘’ALTIM ÜSTÜM’’ diyerek para hazırlardı. Bir kenara para hazırlayamayanlar  satışı yapılınca cenazesinde harcanacak parayı karşılayacak şeyleri satarak cenaze giderlerinin karşılanmasını  vasiyet ederdi. Bunlar bahçelerde ağaç, ahırdaki hayvanlar veya tarladan alınan buğday, arpa gibi hemen satılarak para getirecek şeylerdi. Altım üstüm diyerek hazırlanan paralar cenaze işlemlerinde harcanırdı.

 

Cenaze olunca hemen mahalle hocasına haber verilir ve sela okuması istenirdi. Hoca selaya başlayınca  sesi duyan elindeki işi bırakır selayı dinler selanın bitmesiyle cenaze evine giderlerdi. Yapılacak bir iş, yardım edebileceğim bir konu var mı diye bekleşirlerdi. İnsanlar doğaldı yapmacık ahreketleri yoktu. Yapılacak bir şey varmı diye sorsa ,şu yapılacak denildiğinde birkaç kişi koşardı.

 

Selayı veren hoca cenaze evine gelir ve  cenazeyi rahata almak denilen işlemin yapardı. Cenaze uygun bir odaya alınıp  cenazenin şişmesini önlemek için karnına bıçak satır gibi demir alet konurdu. Hoca bir bez parçası ile cenazenin çenesini bağlar ölüm hasıl olunca yanında kim varsa gözlerini kapatırdı. Çenesinin bağlanması ve gözlerinin kapatılması çok önemliydi. Gözlerini kapattığında halen açık duruyorsa  görmek istediği birini göremedi veya hayatta istediği olmadı gibi yorumlar yapılırdı. Çocuğunu evlendiremeden öldüğünü düşünürsek gözü açık olursa yorum çocuğunu evlendiremediği için gözü açık gitti şeklinde olurdu. Ölen genç ve küçük çocuğu varsa doyamadan gözü açık gitti diye yorumlar yapılırdı. Ölünce çenesi bağlandığı için bazı insanlara beddua için çenesi çekilesice diye söylenirdi. Vefat duyulunca  yakınları akrabaları toplanır ve cenaze işlemleri için görev taksimi yapılırdı. İlk işlemlerden bir tanesi mezar kazmaktı .Mahallelerde gönüllü olarak mezar kazmayı görev edinen kişiler bulunurdu. Genel olarak cenaze evinde kadınlar beklerken erkekler ise en yakın komşu evinde toplanırlardı. Tüm mahalle camilerinin uygun kısımlarında cenaze yıkamada kullanılan teneşir ve cenaze taşımada kullanılan  taput (sal) bulunurdu. Sular kazanlarda ısıtılır kazanların altında yanan odunların dumanı tütmeye başlayınca cenazenin o evde olduğu uzaktan anlaşılırdı.Camilerden teneşir getirilerek evin hayatlarında  uygun bölümüne yerleştirilirdi. Bayan ise bayan hoca olarak adlandırılan bayanlar gelerek cenazenin yıkanması için hazırlanır. Su ısıtılırken kefeni keser hazırlardı. Erkek ise  mahallenin imamı cami müezziniyle gelerek su ısınırken kefen kesilerek hazırlanırdı. Su ısınınca cenaze teneşire getirilir ve yıkama işlemi yapılırdı. Cenazeyi hoca yıkadıktan sonra cenazeye su dökmek sevaptır diye su dökmek isteyen var mı diye sorar ve su dökmek isteyenler gelerek cenazeye su dökerlerdi. Yıkama işlemi bitince kefenleme yapılır ve taputun içerisine serilen halı ,kilime  cenaze konurdu. Cenaze yıkanırken evin bir odasında Kuran okunur cenazenin günahlarının affedilmesi için  dualar edilirdi. Başka bir gelenek ise yemin savun adı altında bir miktar paranın iki kişi arasında aldım kabul ettim şeklinde defalarca alınıp verilerek cenazenin günahlarının affolacağı düşünülürdü. Bu işlemi bazıları DEVİR (para iki kişi arasında alınıp verilerek devir yapıldığından dolayı)  diye adlandırırdı. Cenazeler öğle veya ikindi namazı sonrası camilerde kılınır taputta hazırlanmış olan cenaze namazı camide kılınacaksa taput cami önüne getirilir, cenaze namazı  mezarda  kılınacaksa  mezarlıktaki musalla taşlarında bekletilirdi.. Camide veya mezarlıkta musalla taşına konulan  cenaze namazı kılındıktan sonra namaza katılan cemaat taputun taşınması için adeta birbiri ile yarışırdı. Taputu taşımak sevaptır diye düşünerek mutlaka mezara gidene kadar bir defa olsun taputu  taşıyan kollardan birisini  taşımak için tutardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 16 Haziran 2022  
şimdi herkes yoğun bakımda pek kurtulan olmuyor ama

Hasan Uzel - 11 Nisan 2022  
Çok güzel.Kültürümüzü geleneğimizi bu şekilde tesbitiniz çok hayırlı bir hizmettir.Yalnız defin işleminden sonraki işlerde ölüm olayının devamıdır.Onlardanda bahsetmek iyi olur.Bu arada devir gibi İslama uygun olmayan eylemlerin yanlışlığını hiç olmazsa dip not olarak açılasanız iyi olurdu diye düşünürüm.Emeğinize sağlık


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0