Reklamı Geç
YAZARLAR
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
Mesut ÖZERDEN
07 Haziran 2021 - Pazartesi 00:00

 


MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)


     Yalvaç’ımızın medarı iftiharı, hayırsever iş adamı, kıymetli büyüğüm Mustafa BÜYÜKKUTLU’NUN hayatını takdim ediyorum.
     1948 Yalvaç doğumlu olan Mustafa Büyükkutlu, Leblebiciler Mahallesinden, Çınaraltı’nda kahvehane çalıştıran Hasan ve  annesi Emine BÜYÜKKUTLU’ nun evladıdır.
     1955 yılında Kaşmahalle’deki Gazipaşa ilkokuluna kayıt olup, birinci sınıfı Gazipaşa ilkokulunda okumuş,  ikinci sınıfta ise o yıllarda adı Devrim ilkokulu olan şimdiki Mehmet Akif İlkokuluna giderek 2-3-4-5 sınıfları burada tamamlamış, ilkokul bitirme sınavlarına girerek okul 2 incisi olarak mezun olmuştur. 1960–1961 eğitim öğretim yılında şimdiki adı Kaymakam Abdurrahman Bey olan Ortaokula kayıt olmuş, yabancı dili Almanca hariç tüm derslerinde başarılı olmasına rağmen Almancadan borçlu geçtiği için mezuniyette sıkıntı yaşamış, dersten zayıf veren almanca öğretmeninin tayin olup, yerine gelen okul müdürü öğrencilerin durumunu incelemesi sonucu 17 öğrencinin bu dersi geçemediği takdirde, kayıtlarının silinip öğrenim hayatı bitecek diye görünce, kurtarma yazılısı yapar ve hızlı şekilde sonuçlandırarak 17 öğrencinin okulu bitirmesini sağlar. Bu şekilde 17 öğrenci okul hayatlarına devam ederler.
     Ortaokulda okurken hayatının değiştirecek bir olay yaşar. Kendilerine ait bisikleti olmadığı için sabahtan akşama kadar kiralama ücreti 7.5 lira olan mavi bir bisiklet kiralar. Bisikletle mahalleleri sokakları gezer ve yorulur. Devrim ilkokulunun yanındaki parkın kenarına dinlenmek için durduğunda bir çocuk gelir ve bisiklete binebilir miyim diye sorar.
     Park etrafında bir turun 15 kuruş olduğunu söylemesiyle çocuk cebinden 15 kuruş verir ve park etrafında bir tur atar. Bunu gören diğer çocuklarda para getirip park etrafında birer tur binmeye başlar. Akşama kadar 7.65 kuruş kazanmıştır. Hem bisiklet kirasını çıkarmış hem de 15 kuruş kara geçmiştir. İlk kazancı bu 15 kuruştur.
     Orta okulda 3 yıl okuduktan sonra bitirme sınavlarına girerek mezun olur. Başarılı bir öğrencidir. Notu 10 üzerinden 8.6 dır. Lise sınavlarına girer. Dördüncü olarak sınavı kazanır. Ancak babası “oğlum liseden sonra bir de üniversite var, gel seni meslek lisesine göndereyim” der. Bu şekilde sanat okulu, ziraat okulu ve veteriner sağlık memurluğu okullarının sınavına girer. Sınavı kazanarak İstanbul’da Veteriner Sağlık memurluğu okuluna  kaydını 1964-1965 Eğitim Öğretim yılında yatılı olarak yaptırır. 1966 yılında mezun olur. Yatılı okuduğu için 5 yıl süre ile Devlet memurluğu yapma zorunluluğu vardır. Tayini Yalvaca çıkar ve Yalvaçta veteriner Abdullah ÖZGEN ile çalışmaya başlar. Tecrubeli bir veteriner olan Abdullah ÖZGEN’den çok bilgiler öğrenir..
     1968 yılında hükümet binasından dışarıyı seyrederken kız sanat okulu önlüklü bir kızın başörtüsünü düzelttiğini görüp takip eder. Bir gün sonra tekrar görüp sorunca, adliyede mübaşir olan Abdullah beyin kızı olduğunu öğrenir. 1968 yılı mayıs ayında Vesile hanımla nişanlanıp düğünleri yapılır. 1969 yılında askere gidene kadar  babasının evinde kalır. 1969 yılı Ocak ayında askerlik için Isparta’ya 58. Tümen acemi birliğine teslim olur. 1969 mayıs ayında Ankara Dışkapıdaki Veteriner  Çavuş kursuna katılmak üzere Isparta’dan Ankara’ya gider. Askerde iken ilk çocuğu Aysel dünyaya gelir. Askerliği bittikten sonra tayini Sivas’ın Gemerek ilçesine çıkar. Gemerek’te göreve başlayıp ev tutup izin alıp ayrılma süresi dört saattir.. Yalvaca gelip eşini çocuğunu alıp babasıyla Gemerek’e gider. Burada çalışırken 1971 yılında Ereğli’de koyunculuk kursunda iken ikinci çocuğu Nursel dünyaya gelir.
     1974 yılında Pfızer ilaç firmasının teklifi ile memuriyetten ayrılıp ilaç firmasının Kayseri bölge temsilcisi olarak çalışmak üzere anlaşır. Aynı yıl büyük oğlu Hasan dünyaya gelir. Daha önce beraber çalıştığı bir kişinin teklifi ile ortak olarak iş hayatına atılır. Ancak Pfizer firmasında görevine devam etmektedir. Kısa zamanda firmadan da ayrılır ve kardeşi Şenel’i de Kayseri’ye çağırıp beraber çalışmaya başlarlar.
     Bu çalışmalar sırasında İzmir’deki YUPİ firması ile yumurta anlaşması yapıp satışını yapar. Bu nedenle İzmir’e gidip gelmeye başlayınca hayatında değişiklik yaratan İzmir yaşantısının adımları da atılır. 1979 yılında İzmir’den ev alarak yerleşir. İzmir’de Onur iş hanında işyeri kiralayıp yumurta ticaretine başlar. 
      1992 yılında hac ibadetini yerine getirir. 1992 yılında başlayıp 1996 yılında kardeşi Şenel ve çocuklarıyla beraber Kayseri’ye yumurta tavuğu çiftliği kurup faaliyete geçirir.
     1996 yılında Hollanda’daki tavuk kafes imalatını görünce Türkiye’de kendilerinin de bunu yapabileceğini görüp İzmir’e tavuk kafes imalathanesi kurmayı düşünüp hayata geçirir. KUTLUSAN kafes imalatı olarak iş hayatında satışa başlar.
     2002 yılında Narlıdere’ye Kutlu Yalvaç camisini yaptırılıp ibadete açılır.
     2003 yılında dünyanın bir binada en çok tavuk alan kümesini inşa ederler.
     2007 yılında Yalvaca Kolej açmayı düşünürken özel okul işleten İstanbul’daki bir hemşerimizle görüşüp Kolej fikrinden vazgeçer. Kolej fikrinden vazgeçince Eğitime katkımız olmalı düşüncesi ve Prof Dr.Talat SAKALLI’nın önerisi ile Yalvaca bir Yüksekokul yapılması için görüşmeler yapılıp BÜYÜKKUTLU Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun temeli atılır. 2009 yılında inşaatı biten bina ise 2010–2011 Eğitim Öğretim yılında öğrenime açılır.
     2009 yılında İzmir Kemalpaşa Devlet Hastanesinin ek binası yapmak üzere girişimde bulunup ek bina yapılır.
     2014 yılında Yalvaçta Engelliler okulunu yaptırmayı üstlenip Vesile-Şefika Büyükkutlu Engelli iş okulu eğitime açıldı.
     2016 yılında temeli atılan Hasan Emine BÜYÜKKUTLU Huzur Evi 24 Eylül 2020 de faaliyete geçmiştir.
     Yalvaç ve ülkemiz için kim bir çivi çakarsa ALLAH razı olsun. Yaptığı hizmetlerle Yalvaca katkıda bulunan Mustafa BÜYÜKKUTLU abiye, eşine/ailesine hayırlı ömürler dilerim.

Adınız
Yorumunuz
İrfan Komsuoglu - 17 Şubat 2023  
Hayır sever Mustafa Büyükkutlu hemşerim den Allah razı olsun. Kendisine uzun ömür ve sağlık diliyorum

Nuh Ergun - 07 Haziran 2021  
Kadim dostum MustafaylaOrta okul yıllarından itibaren Yaĺvaçta- şimdi Izmir de kesintisiz dostluğumuz devem etti. Hayırsevet - iyi kalpli kadirşinas dostttur Kendisine ve ailesine Allahtan sağlık ve uzun ömürler dilerim


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0