Reklamı Geç
YAZARLAR
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
Mesut ÖZERDEN
19 Haziran 2022 - Pazar 23:07


    TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ


     Sulama imkânı olmayan alanlar ekilirdi. Aileler ihtiyacına göre buğday, arpa veya değişik ürünleri ekerlerdi. 60larda 70lerde Eylül veya Ekim aylarında iki öküzle çekilen sabanlarla sürülürdü. Öküzlerle sürme işi çok uzun sürerdi. Öküzlerden sonra ise atlarla tarlalar sürülmeye başlandı. 
     Sabanlardan sonra pulluklarla sürülmeye başlandı. Önce iki atla yapılan sürme işlemleri sonraları tek atla yapılmaya başlandı. Atlarla sürülürken traktörler yaygınlaşınca sürme işleri traktörlerle yapılmaya başlandı. Alınan ürünün artması için 70lerin ortalarına kadar tarlalar nadasa bırakılırdı. Verim alabilmek için bir yıl ekilir bir yıl nadasa bırakılırdı.
       Hayvanlarla günlerce süren tarla sürme işlemi traktörlerle saatlere kadar düşmüştür. Sürme işlemi biten tarlalar verimi artması için ikileme adı verilen şekilde ikinci defa sürülür ikinci sürme işi bitince ise ekim yapılırdı.
       Ekim işi ise tarlayı süren çiftçi torbaya doldurduğu buğdayı avuçla alıp mümkün oldukça eşit oranda tarlaya saçardı. Buğdaylar saçıldıktan sonra saçılan buğdayın toprak altında kalması için sürgü denen aparatla tarla dolaşılarak buğdayların toprak altına alınması sağlanırdı. Sürgü kesek denen toprakların kırılmasını sağlardı.
       Ekinlerin iyi büyümesi için tohumdan yeni çıktığı dönemlerde topraktan 5-10 santimetre yükselince koyunlar tarlaya sürülüp ekinler yedirilirdi. Bu şekilde ekinler gürleşir verim güzel olurdu. Tabi ki koyunlara yedirme işi belirli zamanda ve aşırıya kaçmadan olmalıdır Aşırı olursa verim düşer faydadan çok zarar görülürdü. 
      Temmuzda ekinler olgunlaşmaya başlar ilk olgunlaşanlar ise Yalvaçlının daban olarak değerlendirdiği düz ve güneşi iyi alan kesimdekiler olurdu. Tarladaki ekinler iyice olgunlaşıp sarardıklarında ise ekin yolmaya başlanırdı. 
     Ekinler ekin yolma orakları ile elle yolunur yolunan ekinler deste adı verilen küçük yığınlar olarak bırakılırdı. Tüm tarlada yolma işlemi bittikten sonra ise desteler bir yere toplanır ve toplanan ekinlere yığın denirdi. 
      Ekin orakları ile yolma işlemi uzun ve yorucu olunca Tırpanla ekinler biçilmeye başlandı. Tırpana Yalvaçlı kosa diye adlandırdığı için ekinler kosa ile biçilirdi. Kosa ile ilk biçilmeye başlandığı yıllar ekinler biçildiği gibi dağınık olurdu. Dağınık kalmasın diye kimileri kosaya taktıkları aparatla kimileri ise ayaklarına taktıkları aparatla deste haline getirilerdi. 
      Kosa üzerine ince çubuklardan yapılan ve kosanın sapına tutturulan aparat ile ekin biçilirken biçilen ekinler kosa sapındaki aparata toplanır ve bir miktar olduktan sonra ise deste olarak bırakırlardı.
       Ayağa takılan aparat ise genelde söğüt dallarından yapılır ayağa bağlanır kosa ile biçilen ekinler söğüt dalları ile toparlanıp deste yapılır ve bir noktaya bırakılırdı. 
     Ekinler nemli ise biçildikten sonra bir süre bekletilir iyice kuru ise hemen toparlanıp yığın haline getirilerek harmanlara taşınırdı.
Yılların getirdiği teknolojik gelişme ile önce traktörlerin arkasına bağlanan biçme aparatı daha sonrası ise biçerdöverler tarlalardaki ekinlerin kısa sürede ambarlara girmesini sağladılar.

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0