Reklamı Geç
YAZARLAR
YALVAÇ EVLERİ
Mesut ÖZERDEN
20 Eylül 2021 - Pazartesi 04:52

YALVAÇ EVLERİ


    Peşinen yazayım. Amacım kimseyi kötülemek, suçlamak, zan altında bırakmak   değil Yalvaç'ın bir sıkıntısını dile getirmektir.
Çok eski tarihlerden başlayıp Hisarardı köyü yolu Fabrika Caddesi gibi Yalvaç’ın bir çok mahallede bir çok ev koruma altına alınmıştır. Tabi ki Vakıflar adına tescillenerek. Buna bağlı olarak ta Tescilli evlerin yanında bulunan binalarda doğal doku bozulmasın diye tescilli evle beraber koruma altına alınıyor. Bir tescilli evin yanında en az 10 evde koruma altında oluyor. Tapu bilgi detayına girince KORUNMASI GEREKEN KÜLTÜR VARLIĞIDIR yazısını görüyorsun.
     Resmi bilgi olmamakla beraber Yalvaçta camiler dışında 46 evin tescilli olduğunu öğrendim. Bu evlerin yanında ise 10 evden yaklaşık Yalvaçta 450 ev koruma altına alınmış durumda.
     Bir Safranbolu bir Beypazarı’na özenip oraları gibi Turistik ilçe olalım düşüncesi ile yapılan bu işlemde büyük yanlışlık yapılmıştır. Safranbolu ve Beypazarı’nda  birer sokak düzenlenmiş. Yalvaçta ise Kaşmahalle ağırlıklı olmak üzere Görgü, Leblebiciler, Saray, Kızılca, Eski mahalle gibi bir çok mahallede ve Hisarardı köyünde  koruma altında evler bulunmakta. Bazıları kamulaştırılıp karşılığı  verilmekle beraber yanında bulunup doğal doku bozulmasın diye koruma altındaki evler dokunulmaz halde bekletilmektedir.

     Atsan atamıyorsun satsan satamıyorsun. Bir çok insan mağdur durumda. Uzun yıllar önce koruma altına alınmış ve yaklaşık 20 yıl önce içerisinde  kiracı otururken kazara yanan Hisarardı köyü yolundaki ev  viran halde beklemekte kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Yalvacımızı ziyarete gelen ve Antik kenti gezmek için giden turistler viran bina önünden geçmekte Yalvacın kötü bir imajı oluşmaktadır. Buna benzer sıkıntılı bir çok ev var. Evlerde ikamet edilmediğinde kısa sürede viran oluyor. Koruma altında olan ve doğal doku bozulmasın diye korunan ve ikamet edilmeyen  evlerden  birisine kazara birisi eve girse ve yaralansa sorumlusu ev sahibi. Tamir etsen edemiyorsun. Yıkmak istesen  yıkamıyorsun. Tamir için izin alacaksın, onların istek ve arzularına göre tamiratı yapacaksın. Belli kriterleri yerine getirirsen belli miktarda destek veriliyor ancak destek konusunu bilmeyen veya prosedürü çok uğraşmak istemeyenler kendi imkanları ile tamir işini yapmaktalar. Peki bu insanların mağduriyeti nasıl önlenecek.

     Bazı işgüzarlar yüzünden bir çok ev koruma altına alınmıştır. Sebep şöyle bir kişinin evi sadece Köşklü diye koruma altına alınıyor. İçerisinde ne bir el işlemesi nede  özellikli bir  durum olmamakla beraber sadece yola bakan kısmında KÖŞK var diye koruma altına alınıyor. Bu duruma kızan kişi gidiyor falan yerde benim evimle aynı ev var demesiyle oralarda koruma altına alınıyor. Evler terkedilip boş kalınca ise viran oluyor. Değişik  mahallelerde etrafı  girilmesin diye çeşitli malzeme ile çevrilmiş, girilmesin diye önlem alınmış evleri, duvarında girmek tehlikeli ve yasaktır yazısı  görebilirsiniz. Evin duvarında girmek yasak ve tehlikelidir yazısı yazılınca işlem tamam oluyor herhalde. Bir çok evi bu durumda görebilirsiniz.

Daha önceki yılarda evini koruma altından çıkarıp bina dikenler oldu. Rahmetlik anneme söylediğimde oğlum ‘’ZENGİN ARABASINI DAĞDAN AŞIRIR GARİP DÜZ YOLDA ŞAŞIRIR’’ demişti. Halen evleri bu durumda olup mağduriyet yaşayan insanlar çoktur.
     Yeni bir yasa ile doğal doku bozulmasın diye korunan evler için Antalya vakıflardan izin alarak ve toplamda iki katı geçmemek kaydı ile bina yapabiliyorsun. Aynı sokak yan yana iki ev var. Birisi dört kat, hemen yanı doğal doku bozulmasın diye iki kat. Safranbolu ve Beypazarı olamayan Yalvaç’ımızda çok kişi mağdur olmuştur. Doğal doku bozulmasın diye ve diğer konulardan dolayı evlerini değerlendiremeyen insanlar çözüm beklemektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0