Reklamı Geç
YAZARLAR
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
Mesut ÖZERDEN
08 Mayıs 2022 - Pazar 22:57

BAYRAM ZİYARETLERİ - ÇOCUKLARIN EĞLENCELERİ II
     

     Kahvaltılar yapıldıktan sonra aile büyükleri (anne babalar) baş köşeye oturur ve  yaş sırasına göre evdekiler sıraya girerler. Bayramlaşma sadedinde büyüklerin elleri öpülmeye başlanır. Aile büyükleri ile bayramlaşan yan tarafa durup aile büyükleri ile bayramlaşanlarla  bayramlaşırdı. Yaşı küçük evlat, torun bayramlaşmaya başlayınca aile büyüklerinin bayram için hazırladığı bayram harçlıklarını ellerine tutuşturup öper ve bu şekilde tüm aile bayramlaşırdı. 


     Bayramlaşma bitmeden bayram harçlığı alan çocuklar bir kenara çekilip paralarını sayarlar,  diğerinin elinde ne kadar var diye para yarıştırılırlardı. Evde bayramlaşma bitince ailenin akraba olarak yakınları, komşular çocuklarıyla beraber gelir ve tüm aile ile bayramlaşırlardı. Tabi ki aile büyükleri gelen çocuklara bayram harçlığı verir, bayram harçlığını alan çocuk hemen tenha bir kenara geçip o da paralarını sayar ve beraber geldiği kardeşi, komşusu kim varsa paraları karşılaştırırlardı. Bayramlaşmaya gelenlere hemen yemek hazırlanır, her ne kadar karnımız tok dense de yemekler yenirdi. Bayramlaşmaya gelenler ailenin çok yakını ise bayramlaşma uzun sürerdi. Bu nedenle bayram harçlığını alan çocuklar her beraber koşarak çarşıdaki bayram yerine giderlerdi. 


     Bayramlarda satış yapanlar  eskiden Devlethan camisi önünde şadırvan yanına kurulurdu. En büyük eğlence ise dönen diye adlandırılan salıncaktı. Seyyar salıncak bayrama yakın buraya kurulur  yaşı iyice küçük olanların binebilmesi için kayıklar, yaşça büyük olanlar ise atlara biner ve dönerken neşeli çığlıklar atar, çocuk sesleri çok uzaklardan duyulurdu. Yalvaçlının döneni salıncak faslı bitince yan tarafta satış yapanlara gelinir ve oradan balon, kız kaçıran, çıtır pıtır, torpil, mantar tabancası ve mantar, düdüklü balonlar alınır bunlarla oynanırdı. Cıv diye ses çıkaran füzeler ucuna kamış bağlanıp şişirilen  balonlar havayı geri verirken çıkardıkları sesler kulakları tırmalardı. Bayram harçlıklarını alıp bayram için kurulan alana gelenler tüm harçlıklarını harcadıktan sonra tekrar harçlık toplamak için yeniden hısım akrabaların evlerinin yolu tutulurdu. İlk gün evde yaşlı varsa yakın akraba ve komşular bayramlaşmaya gelir, evde akşama kadar curcuna olurdu. 


     İkinci bayram günü varsa damat gelecek diye sabahtan hazırlıklar başlar gelen misafirlere izzet ikram yapılırken bir yanda ise damat hangi tatlıyı seviyorsa tatlısı yapılır. Su böreği açılır tam Yalvaç davet yemekleri hazırlandıktan sonra damat beklenirdi. İkinci gün yakın akrabalar da bayramlaşmaya gelir. Komşular ise uygun olursa ilk gün uygun olmadılarsa üçüncü gün gelirlerdi. İkinci günü damatlara ayırsınlar diye düşünürlerdi. Bizler görmedik ancak bizden önce bayramlarda yaylı arabalarla Salur sofular beş kuruşa tur attırılırmış. Sohbet sırasında Salur sofular beş kuruş diye halen daha konuşulur. Turlar kolay olduğu düşünülerek, gidip gelmeli iş olunca, iş için basit anlamında Salur sofular beş kuruş denmektedir. 


     Bayram için dışarıdan gelenlerin dönüş zamanı gelince oto garlar tıklım tıklım olur, gidecek hediyelerin çokluğundan arabaların bagajları tıka basa doldurulurdu. Çok zaman bagaj konusunda otobüs muavinleri ile sıkıntılar yaşanmıştır.

      Eskiler sürekli bayram çocukların derlerdi. Gerçekten çocukları mutlu edebilmek için aile büyükleri ellerinden geleni yaparlardı. Aile büyüğü torunum gelecek diye olabildiğince hediyeler alır bayram günü verirlerdi. 


     Her şey kıymetliydi deriz ya ayakkabılar bayram sabahı giyilmek üzere yatakların başucuna konurdu. Elbiseler ise göz önünde çocuğun görebileceği bir yere konurdu. Sokakta çocuklar önce giysilerini ayakkabılarını sonra ise bayram harçlıklarını yarıştırırdı. Ben şu kadar topladım şunu aldım diye elindekileri gösterirdi. 


     Biz bayramları doya doya yaşayan son nesilmişiz galiba. Bizden sonra bayramlar eskisi gibi kutlanmaz oldu. Hele son yıllarda bayram yaklaşınca tatil beldelerinde yerler ayrılıp tatile gidilmeye başladı. Aile büyükleri ile de bir telefonla kutlama yapılır oldu. Annen babanla bayramlaştın mı diye sorulduğunda ise  telefon açtım hatta görüntülü konuştuk, torunlarını da gösterdim, bayramlarını kutladım  demekteler. Zaman geçip de  kendi anne babasını telefonda gösterip bayramlaştıran ebeveyn kendi çocuklarından bizzat  gelip bayramlaşmalarını beklemektedir. 


     Zor bulursun. Ne ektinse onu biçersin.
NİCE GÜZEL BAYRAMLAR YAŞAYABİLMEK DİLEĞİYLE.

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 12 Haziran 2022  
bir de yaşam tarzımız olan küslüğü yazsanız


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0