Reklamı Geç
YAZARLAR
ÜZÜM BAĞLARI
Mesut ÖZERDEN
25 Ekim 2021 - Pazartesi 00:25


ÜZÜM BAĞLARI


1990 yılı başlarına kadar Yalvaçta üzüm bağları oldukça büyük bir alan kaplamaktaydı. Abacılar mahallesinde şimdi Sanayi mahallesinin olduğu alan ve  Stadyumdan başlayıp Hisarardı   göletine kadar  ise çok büyük bir alan üzüm bağlarıyla kaplıydı.


Günümüzde ise Kuyucak, Bahtiyar, Özgüney, Özbayat (gemen) ve Bağkonak köyleri üzüm üretimini sürdürmektedir. Üzümler toparlanıp yani bağ bozumundan sonra üzüm omcaları budanır budanan dallar ise kışın yakmak veya pekmez yapılırken pekmez kaynatmak için kullanılmak üzere demetler halinde saklanırdı. Bahar ayında  üzüm bağlarının bellenmesi gerektiği için Nisan ayında Yalvaçta büyük hareketlilik olur kimi bağ sahipleri bağ bellemek için işçi tutar. Kimi bağ sahipleri ise kendi ailesi, hısım akrabayla  belleme işini yapardı. Toprak karların  eriyip yağmur suları ile yumuşadığı zaman bellemeye uygun olur ve üzüm bağları bayram yeri gibi cıvıl cıvıl olurdu. Hele birde aralarında güzel türkü söyleyen olursa bir taraftan yer bellerken diğer taraftan ise türküsünü söyler üzüm bağları arasında türkü şöleni olurdu. Evlerde türlü çeşit yemekler yapılır bağda çalışanlara ikram edilirdi. Bazı bağ sahipleri pintilik eder yeteri kadar yemek hazırlamaz bazıları ise cömertliğini gösterip yağlı tatlı ne yapabilirse yapar işçilere ikram ederdi. Bu sayede bağ bellemeye gidenler ise kimin işçiye baktığını bilir kendilerini bağ belllemeye çağırdıklarında cömert olanları öncelikle tercih ederlerdi. İşcisine bakan aileler bilindiği için işçileri sıkıştırmayan  kolaylık gösteren bağ sahipleri işçi bulmakta zorlanmazdı. Aynı zamanda bağ belleme işi olduğu için işçi bulmak zordu. Akşam oldu evlere dağıldıklarında çalışmaya gidenler ya bağ sahibinin cömertliğini yada pintiliğini anlatırdı. Daha sonraki yıllarda atlar ve pulluklarla bağlar sürülmeye başlayınca bağ belleme işi azaldı. Ancak çift sürülürken kalan bölümleri gene bellemek gerekiyordu.


Hidayet TÜTÜNCÜ’nün yapmış odluğu araştırma ve yazısında yıllar bazında Yalvaçta üretilen üzüm miktarları şöyledir.

Yıl                               Miktar
1958                       3000 ton
1959                       3300 ton
1960                        3600 ton
1961                        4100 ton
1962                         4700 ton
1963                          5300 ton
1964                        6900 ton
1965                        7300 ton
1966                        8000 ton
1967                        9100 ton
1968                        10900 ton
1969                        16500 ton


Bu üretim miktarı Yalvaç merkez ve üzüm bağları bulunan köylerin toplamıdır.. Bu kadar büyük üretim miktarı olmasına rağmen bir kooperatif kurulmadığı için yeterince değerlendirilmemiştir. Günümüzde ise üzüm bağları birkaç köyde ve sınırlı miktarda alanda üretim yapılmaktadır.


Yalvaç bağlarının kıymetli günlerinde ise yaz günü bağlardan üzümler kesilip yakın yerleşim yerlerinde satılmaktaydı. Evlerde bol bol üzüm yenirdi. Bağ bozum zamanı gelince öncelikle kışın yiyebilmek için taneleri iri olan üzümler seçilir ve kışın yaş olarak tüketilmesi için özel bir karışım ilaca batırılıp evlerin serin ancak kış günü çok soğuk olmayan bölümlere saklarından asılarak bekletilirdi. Kışın misafir gelince veya değer verdikleri insanlar için depoladıkları alandan alıp ikram edilirdi. Ayrıca kurutulmak için bazı çeşit üzümler toparlanır ilaç içerisine batırılıp serilerek kurutulurdu. Kalan üzümler ise bağ bozumu günleri tamamen toparlanır bir süre bekletildikten sonra çuvallar içerisine doldurulup ağaç yalaklarda veya beton havuzlarda çiğnenerek çıkan üzüm suyu kaynatılarak pekmez üretimi yapılırdı.


Günümüzde ise eski üzüm çeşitliliği yerine zirai üretim amaçlı üzüm omcaları üzüm bağlarında yerini aldığından lezzet farklılığı oluşmuştur. Eskiden büzgülü, gemre gibi üzüm isimleri varken günümüzde ise Alfanzo, Red Blok, Salamon, Kripso ve Miçhel Pare gibi çeşitlerden    bahsedilmektedir.


Bir çok iş alanı, üretim yapılan ürünler gibi üzüm bağları da Yalvaç anılarında yerini almıştır.

Kentleşme artıp büyük aileler çekirdek aileye dönünce bağların bakımı zorlaşmış ve çok büyük bir alanı kaplayan bağlar kalmamıştır. Günümüzde Kızılcanın arka kısımlarında birkaç bağ kalmış olup onların haricindeki bağlar Gemen, Kuyucak, Bağkonak ve bahtiyar köylerindedir. Bu köylerde ise verim çok olsun diye ziraat ürünü değişik üzüm omcaları dikilmiş ve  Yalvacın bilindik üzümleri tam anlamıyla bitmiştir. Üzümler olgunlaşıp açık hal pazarında satılmaya başladığında iri üzümleri görüp sorduğumuzda değişik isimleri duymaya başladık. Eski üzümlerin tadlarını bilenler oldukca eski üzümlerin tadını veren üzümleri aramaktadır.  Eski üzümlerin Büzgülü, Gemre gibi isimleri varken yeni üzümler Alfonzo,gibi isimlerle adlandırılmaktadır. Yerli üzümleri bulabildiğimize şükrederek onarında kaybolmadan kalması için dua etmekten başka yapabileceğimiz bir şey yoktur.

 

 

Adınız
Yorumunuz
ALİ ÜSTAY - 12 Haziran 2022  
ne bağ kaldı ne bağbancı; memleketde fakir yok; var derlerse inanma


Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
DEMİRCİLER ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0