Reklamı Geç
YAZARLAR
DEMİRCİLER ARASTASI
Mesut ÖZERDEN
06 Eylül 2021 - Pazartesi 00:41

DEMİRCİLER ARASTASI


     Çınaraltı’nın güney cephesin de yer alan bir Arasta da Demirciler Arastasıdır. Yalvaç’ta sıcak demircilik yapan demirci esnafının çekiç salladığı bölüm olan demirciler arastası hüzünlü bir şekilde sessiz durmaktadır. Bu çekiç sesleri 1995 yılında yeni yerlerine taşınca meslek erbabı ve dükkânlar boynu bükük kaldı dersek abartı olmaz. Çünkü geçmişi epeyce eskiye dayanan sıcak demircilik işinin Yalvaç için önemi büyüktü. Zamana yenik düştü diyebileceğimiz mesleklerden birisi de demircilik olmuştu. Fabrikasyon alet edavat çoğalınca, bağ bahçe işleri azalınca ve çıraklık sistemiyle yürüyen meslek yeni ustalar yetiştirmeyince arasta boşaldı, esnaf iş değişikliği ve azalma olarak yeni sanayideki yerine taşınmış oldu. Çınaraltı’nın renklerinden birisi daha soldu desem bana hak verirsiniz.
      Sıcak demircilik genelde Kızılca mahallesinden olanların çalıştığı bir meslek dalıydı. Halen sıcak demirciliğe devam edenlerde Kızılca mahallelidir. Sabah erken saatte başlayan çekiç sesleri akşam ezanlarına kadar devam ederdi. Demirlerin ısıtıldığı bir ocak, ısınan demirleri üzerine koyup döverek şekil verilen örs ve ocağın sürekli yanması için ocaktaki yanan kömüre hava üfleyen körükten meydana gelen bir iş yeridir demirci dükkânı. Körükler ilk zamanlarında elle bastırılıp hava üflerken daha sonrası elektrikli motorla otomatik hava veren bir alete dönüştü. Sürekli çekiç sallamaktan güçlenen pazuları, ateş karşısında durdukları için alışmak zorunda kaldıkları sıcaklıklar ve asla yoruldum sözünün duyulmadığı insanlardı demirciler. Tam bir el emeği ve alın teri idi açıkçası.
     Sabah dükkâna gelen kişinin yapacağı ilk iş ocağı yakmak olurdu. Bir gün öncesi ne imal edeceklerine karar verildiği için imalata uygun demirler ocak yakınına istiflenir, körükle hava üflenerek ateş harlanırdı. Demiri dövdükleri çekiçlerin ağaç sapları yuvasından çıkmasın diye demirleri çelikleme yaptıkları (soğutma işi ) havuzlara akşamları su içerisine bırakılır, ağaç sapların şişerek çalıştıkları sürece rahat çalışmaları düşünülürdü. Karşılıklı iki kişinin ocaktan çıkarılan kıpkırmızı demirleri döverek şekillendirmeleri ile imalat yapmaları 1985 yılına kadardı. Bazen birkaç dükkânda birden başlayan tik tak tik tak sesleri bir orkestra ritmi ile müzikal bir hava oluştururdu.  Çekiçle demir dövmek yerine Şahmerdan adı verilen makine iş yerlerine kurularak demiri elde dövmekten kurtulmuş oldular. Makine işlerini hızlandırdı ve büyük kolaylık sağlanmış oldu.
     Arastalarda komşuluk ilişkileri farklı olurdu. Aynı mesleği yapmalarına rağmen asla rekabet etmeden birbirine yardım eder, herkes kendi rızkının peşinde olurdu. Gün gelir demiri, kömürü kalmayan meslektaşı, gelip isteyince fazlası varsa verirdi. Yemek zamanı iki, üç iş yeri evlerden ne geldiyse birleştirip  hep beraber kaşık sallanırdı güle oynaya.
     Ustalar imalatta keser, kazma, pulluk, bel, çapa, tahra, satır, tabakhaneciler için kanca yapar aralarında anlaşma yapmış gibi herkes bir iki dalda yoğunlaşırdı. Bazen de özel imalat yapmaları için siparişler alırlardı. En çokta Yörüklerin çadır kurmakta kullandıkları şikke adı verilen toprağa çakılarak çadır iplerinin bağlandığı demirler sipariş olurdu. Ben her türlü imalatı yapayım diyen olmazdı. 
     Demirci ustalarından Şirin’in Ali diye bilinen Ali ŞİRİN zamanın en ünlü demirci ustasıydı. İmalatını yaptığı ürünlerin üzerine Ali ŞİRİN damgasını vurur ve tercih edilirdi. Sıcağa alışmak zorundalar demiştik ya Çınaraltı’ndan kahvehaneden çay söylerler. Garson çayı getirir. Sıra ile çayları dağıtmaya başlar. Ali ustaya verir hemen yan taraftakine verdiğinde  Ali usta seslenir “evlat boş bardağı niye getirdin.” Garson yeni işe girmiş Ali ustayı tanımamaktadır. Bakar bardak gerçekten boş. “Olur mu abi ben dolu getirdim” dediğinde Ali usta “yok evlat, bak boş” diye cevap verir. Garson çayı döktü mü acaba diye sağa sola bakar, ıslak yok, düşünmeye başlar. Ömründe bir defada sıcak bir bardak çayı içen görmemiştir. Garson diğerine çayını verirken Ali usta bir dikişte sıcak bir bardak çayı içmiştir. 
     1995 te yeni sanayi inşaatları tamamlanınca, “imalat yapan iş yerleri şehir merkezinde kalmayacak” kararı ile bir miktar da zorlama ile yeni sanayideki işyerlerine taşınmışlardır.
     Günümüzde de adı Demirciler Arastası olmakla beraber, geneli depo olarak kullanılan işyerleri,  eski günlerin neşeli zamanlarını sadece hatıralarda yaşatmaktadır. Hareketsiz ve sessiz…

 

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE II
KAMYONLAR, KAMYONLARLA NAKLİYE I
BİNLERCE YILDIR YALVAÇ'A HAYAT VEREN SU ÇIKTIĞI SUYU
TARLALARIN SÜRÜLMESİ-EKİLMESİ-YOLUNMASI-BİÇİLMESİ
ÜZÜM BAĞLARI
ELMA BAHÇELERİ II
ELMA BAHÇELERİ
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
YAZILARIMIN BİRİNCİ YILI DOLMUŞ
RAMAZAN BAYRAMLARI-II
RAMAZAN BAYRAMLARIMIZ I
İHBAR BİLLEZİ-HACI İBRAHİM EFENDİ
CENAZE NAMAZI VE DEFİN İŞLEMLERİ II
70 LERDEN GÜNÜMÜZE VEFAT EDENLERİN CENAZE İŞLEMLERİ I
RAMAZANLARIMIZ NE GÜZELDİ
YALVAÇ'IMIZIN YETİŞTİRDİĞİ İNSANLARI TANIYOR MUYUZ, DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?..
RESİMLİ ROMANLAR SAYESİNDE OKUMAK
HACI PİLAVI
YALVAÇ OTOGARLARI II
YALVAÇ'IN OTOGARLARI I
YALVAÇTA ÜNİVERSİTE-OKULLAR-KILIÇARSLAN KAMPÜSÜ-YERLEŞKESİ
BÜYÜK ÇARŞI YANGINLARI
AKŞEHİR BELİ-YALVAÇ’IN AKŞEHİR’LE OLAN BAĞLANTISI
KİMİNİN DELİ, KİMİNİN VELİSİ; VASFİ
ELEKTRİK ÜRETİMİ
SU DEĞİRMENLERİ-2
SU DEĞİRMENLERİ
MAHALLE TAKIMLARI
ESKİLERDE YILBAŞI
YÖRÜK NE DEMEKTİR
MUSALLA
DOĞAL HAYAT
İYİ BİR İNSAN TANIMIŞIM: YUSUF BİLGE BÜYÜKBOYACI
MAHALLE FIRINLARI
BAKIŞIN MUTLULUGUNU BELİRLER
RAMPALI ÇARŞI
HAN
ÜZÜM BAĞLARI
KIŞ HAZILRLIKLARI IV PASTIRMALIK
KIŞ HAZRLIKLARI III ODUN HAZIRLIĞI
KIŞ HAZIRLIKLARI II - TEZEK YAPMA-GAZEL SÜPÜRME TEZEK YAPMA
70 Lİ 80 Lİ YILLARDA KIŞ HAZIRLIKLARI I
YALVAÇ EVLERİ
YAĞCILAR ARASTASI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
AYAKKABICILAR ARASTASI
KÜLTÜR MERKEZİ
BAKIRCILAR ARASTASI
DÜNDEN BU GÜNE HÂLİMİZ (HÂL/SEBZE BAZARI)
NOSTALJİ-KURBAN BAYRAMLARI
ESKİLERDE NE BULDUM II
ESKİLERDE NE BULDUM-I
ORTAYI NE ZAMAN BULACAĞIZ
HAYATI YAŞAMAK GEREKİR
SILA-İ RAHİM -BULUŞMA GÜNLERİ-
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU (BİYOGRAFİSİ)
MUSTAFA BÜYÜKKUTLU
BİZİM 19 MAYISLARIMIZ
ÇINARALTI
TABAKHANE
DALDAN DALA
0